Profil de risc

Finante personale

Inainte de a realiza o investitie pe pietele financiare, este bine sa ne dam seama in mod realist ce fel de obiective ne putem fixa si cat de confortabili suntem cu ele.
Un instrument financiar care iti creste sau iti scade suma din cont cu 10% intr-o zi, oricat de ofertant ar fi din punct de vedere al randamentului, nu va putea fi gestionat in mod profitabil de un investitor cu o toleranta scazuta fata de risc. La fel, un depozit sau un titlu de stat cu dobanzi apropiate de zero vor produce frustrare unui investitor care isi permite, din punct de vedere financiar si psihologic, sa isi asume riscuri pentru a obtine un profit substantial.

Formularul de mai jos te ajuta sa identifici categoria investitionala in care te incadrezi. In functie de aceasta poti lua o decizie cat mai bine informata referitoare la solutiile investitionale care ti se potrivesc cel mai bine.

  1. Precizeaza intervalul de timp in care esti pregatit sa detii investitia in instrumente financiare:
  2. Care sunt intentiile tale in legatura cu retragerile din fondurile investite sau noi contributii la acestea in momentul de fata si in urmatorii 5 ani?
  3. Care este intentia ta in legatura cu portofoliul de investitii?
  4. Care este scopul tau principal in legatura cu portofoliul de investitii?
  5. Care este situatia ta financiara curenta?
  6. Mentionez ca:
  7. Exista conditii, termeni, imprumuturi, garantii si alte restrictii asupra activelor mentionate la pct. 6?

Preferinta la risc Majoritatea investitorilor ar vrea sa-si asume putin risc, dar sa obtina randamente mari in portofoliile lor. Totusi, in pietele financiare exista o legatura stransa intre risc sau volatilitatea portofoliului si randamentul asociat cu acesta; cu cat riscul asumat este mai mare cu atat randamentul asteptat va fi mai mare. Investitorii au diferite nivele de risc pe care sunt dispusi sa si le asume si nivelul lor de risc este bazat pe un numar de factori cum ar fi: experienta proprie, frica de a nu-si atinge tinta si disconfortul asociat cu scaderea valorii investitiei. Impactul psihologic pe care fluctuatiile portofoliului propriu le au asupra ta nu trebuie minimizat.


  1. Care dintre urmatoarele afirmatii descrie cel mai corect filozofia ta de investitii?
  2. Intelegand ca vor exista scaderi ale pietei, in cazul unei scaderi semnificative, cat timp esti pregatit sa iti pastrezi investitia existenta in anticiparea unei reveniri?
  3. Cum ai proceda daca valoarea actiunilor ar cunoaste o scadere brusca?
  4. Graficul de mai jos arata randamentul asteptat pentru 5 portofolii investitionale ipotetice pentru o perioada de 5 ani. Scaderea potentiala reprezinta pierderea maxima ce ar putea surveni pe parcursul celor 5 ani. Pierderea maxima reprezinta procentul in care valoarea de piata a portofoliului poate scadea fata de un maxim precedent. Selecteaza portofoliul care reprezinta cel mai bine combinatia intre randamentul anual dorit de tine si riscul de scadere pe care ti-l asumi pentru contul de investitii.
    randamentul asteptat pentru 5 portofolii investitionale ipotetice pentru o perioada de 5 ani
  5. Graficul de mai jos prezinta randamentul ipotetic al unui portofoliu de instrumente financiare pe urmatoarele 10 trimestre. Selecteaza portofoliul care reprezinta cel mai bine investitia pe care preferi sa o detii, luand in considerare fluctuatiile valorii fiecarui portofoliu.
    randamentul ipotetic al unui portofoliu de instrumente financiare pe urmatoarele 10 trimestre
inchide