Bursa de Valori Bucuresti

Instrumente

BVB este principalul operator de piata din Romania si administreaza doua piete financiare:
Piata Reglementata si Piata AeRO

Invata sa tranzactionezi fara risc pe un cont demo la BVB.

Daca ai experienta poti deschide un cont de investitii online chiar acum!

 

 

Bursa de Valori Bucuresti a fost infiintata in data de 21 iunie 1995, in baza Deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nr. 20/1995. In iulie 2005, BVB a devenit societate pe actiuni. Din 8 iunie 2010, Bursa de Valori Bucuresti este listata pe propria piata reglementata la vedere si este inclusa in Categoria Premium, avand simbolul bursier BVB. Capitalul companiei este impartit in 8.049.246 actiuni cu o valoare nominala de 10 lei/actiune.Capitalizarea totala este de 38 milioane euro potrivit datelor 31octombrie 2020.

 

Grupul BVB include urmatoarele subsidiare:

 

Istorie

In data de 1 decembrie 1882, s-a deschis oficial Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Evenimentele social-politice ale vremii au afectat acitivitatea bursei, inchizandu-se mai apoi pe perioada Primului Razboi Mondial. Pe 21 aprilie 1995, activitatea bursiera s-a redeschis ca institutie de interes public. Sapte luni mai tarziu, pe 20 noiembrie, a avut loc prima sedinta de transactionare. In acea zi, au fost tranzactionate 905 actiuni emise de 12 companii listate.


La o distanta de 2 ani, au fost listate primele companii de importanta nationala, printre care Terapia Cluj Napoca, Antibiotice Iasi, Alro Slatina, Policolor si Automobile Dacia. Tot in aceeasi perioada, a fost lansat primul indice al BVB, indicele de referinta BET. In 1999, cele 5 societati de investitii financiare (SIF-uri) au fost listate pe piata bursiera romaneasca.


In anul 2001, doua dintre cele mai importante companii din Romania, Petrom si BRD, au fost listate la BVB, majorand de aproape patru ori capitalizarea Bursei si de peste doua ori rulajul pietei. In aceeasi perioada, a fost inaugurata tranzactionarea obligatiunilor la BVB prin listarea primelor doua emisiuni de obligatiuni municipale (Predeal si Mangalia). Nu dupa mult timp, BVB a devenit membru corespondent al Federatiei Europene a Burselor de Valori (FESE).

 

In 2003, s-a introdus sistemul de tranzactionare Arena, care inlocuia vechiul sistem Horizon. Doi ani mai tarziu, a fost finalizata absorbtia pietei Rasdaq de catre BVB, iar aceasta a devenit societate pe actiuni, actiunile fiind distribuite societatilor de brokeraj active la acel moment.

 

In anul 2006, a avut loc prima privatizare a unei companii de stat la BVB. In urma ofertei publice initiale de vanzare a 15% din Transelectrica, compania a fost listata pe bursa romaneasca. Tot in acelasi an, a fost infiintat Depozitarul Central, institutie cu rol de compensare, decontare si registru, al carui actionar majoritar este Bursa de Valori Bucuresti.

 

 In februarie 2008, banca austriaca Erste Group Bank (listata la Bursele din Viena si Praga) a avut prima listare duala din cadrul Bursei de Valori Bucuresti, devenind astfel prima companie internationala listata pe piata reglementata de la Bucuresti. Pe 8 iunie  2010, Bursa de Valori Bucuresti s-a listat pe propria Piata Reglementata. In 2015, s-a lansat piata AeRO, segmentul de actiuni al Sistemului Alternativ de Tranzactionare al BVB. Dupa un an, in luna septembrie, a avut loc Includerea de catre FTSE Russell, a pietei de capital din Romania pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta intr-un orizont de timp scurt sau mediu.


In anul 2019, Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera. Reclasificarea statutului a intrat in vigoare in septembrie 2020.

 

Structura actionariat


 

 

 

 


Tipuri de instrumente ce se pot tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti:


  • actiuni - sunt cele mai populare instrumente financiare. Avantajele detinerii de actiuni tin in principal de raportul bun intre riscuri si beneficii.

  • obligatiuni - sunt instrumente financiare prin intermediul carora emitentul lor imprumuta o suma de bani de la anumiti investitori din piata.

  • titluri de stat - sunt cele mai sigure instrumente financiare pe care un investitor le poate avea in portofoliu.

  • certificate - sunt produse structurate bazate pe diverse active suport. Cele mai populare certificate sunt cele turbo, denumite astfel pentru ca au un efect de levier ce permite multiplicarea rezultatului investitiei comparativ cu situatia in care ar fi fost tranzactionat activul suport.

  • warrant-uri - In prezent  nu se mai pot tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti. Warrant-urile ofereau dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara sau de a vinde un activ suport la o data si un pret prestabilite.

  • instrumente derivate - In prezent nu se mai pot tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti. Instrumentele derivate au la baza pretul inregistrat de un activ suport si asteptarile care exista in privinta acestuia.

 

 

Investeste acum!
inchide