Certificate

Instrumente

Certificatele tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti sunt produse structurate bazate pe diverse active suport, de pe urma carora se poate castiga sau pierde in functie de evolutia acelui activ suport.

Practic, un certificat simuleaza cumpararea sau vanzarea unui activ suport la un pret numit pret de exercitare, situat de obicei la o distanta de 10-15% de pretul de piata din acel moment.


Cele mai populare certificate sunt cele turbo, denumite astfel pentru ca au un efect de levier ce permite multiplicarea rezultatului investitiei comparativ cu situatia in care ar fi fost tranzactionat activul suport. Exista doua tipuri de certificate de acest fel: turbo long, care simuleaza cumpararea activului suport, si turbo short, care simuleaza vanzarea activului suport.


Efectul de levier face ca fiecare certificat turbo sa aiba atasata o bariera de pret care sa limiteze pierderea potentiala. In cazul in care pretul activului suport ajunge la acea bariera, certificatul turbo este inchis, iar emitentul plateste detinatorilor o valoare de rascumparare calculata in functie de pretul de exercitare si de pretul efectiv la care a putut fi valorificat activul suport in piata principala pe care se tranzactioneaza. In momente de volatilitate ridicata este posibil ca valoarea de rascumparare sa fie zero. 


Certificatele se tranzactioneaza la BVB la un pret exprimat in lei, calculat pe baza mai multor factori, printre care pretul de exercitare, nivelul barierei, pretul de piata din acel moment al activului suport si cursul valutar. Prin urmare, pretul unui certificat turbo pe indicele german DAX, de exemplu, nu va fi niciodata asemanator cu valoarea indicelui din acel moment.


Modul de calcul al pretului face ca efectul de levier sa fie unul intrinsec si, un aspect important, sa fie variabil. Mai exact, atunci cand pretul de piata al activului suport se apropie de bariera efectul de levier creste, iar atunci cand pretul se indeparteaza de bariera efectul de levier scade. Prin urmare, o miscare usoara a pretului activului suport in apropierea barierei duce la o miscare mult mai mare a pretului certificatului, ceea ce poate genera un profit pe masura. Pe de alta parte, probabilitatea de atingere a barierei, care ar duce la inchiderea in pierdere a certificatului, este mult mai mare intr-o astfel de situatie, la fel fiind si riscul asumat.


Efectul de levier ramane insa acelasi pe toata perioada de detinere a certificatului dupa ce acesta a fost cumparat. De exemplu, pentru un certificat cumparat in apropierea barierei cu un levier de 30 (la o variatie de 1% a pretului activului suport, pretul certificatului variaza de 30 de ori mai mult, deci cu 30%) vom ramane cu acelasi efect de levier chiar daca pretul se indeparteaza de bariera.


Activele suport disponibile pentru certificatele turbo sunt variate, incluzand indici bursieri internationali, actiuni romanesti si straine, marfuri si perechi valutare.

Un alt tip de certificate tranzactionate la BVB sunt cele index, care nu au efect de levier si, prin urmare, nici pret de exercitare sau bariera. Ele urmaresc efectiv evolutia unui activ suport, pretul certificatelor avand variatii similare celor ale activului suport. Sunt mai putin riscante, insa si randamentele care pot fi obtinute sunt mai mici.


De asemenea, exista cateva emisiuni de certificate cu capital protejat, care ofera posibilitatea limitata de participare la profit (de exemplu, daca pretul activului suport creste cu 10%, investitorul primeste doar 6-7%), in schimbul unei limitari a pierderii potentiale. Desi la emiterea certificatului pierderea este limitata la 5-10% din capital, o evolutie pozitiva ulterioara a pretului activului suport poate creste pretul certificatului, facand ca pierderea potentiala sa nu mai fie limitata la 5-10% din capital, ci la un procent mai mare, din cauza pretului mai mare care trebuie platit.

inchide