Editoriale

Informatii piata

2015 un an greu de definit

Anul curent a fost unul dificil pentru pietele financiare din Romania. Dificultatile au fost generate de catre un context volatil presarat cu multe evenimente mai putin asteptate. Pentru piata de capital romaneasca, anul 2015 cu siguranta nu a fost unul bun, un an pe care sa il regretam…

In acest an bursa parea bine ancorata intr-un scenariu de crestere. Scaderea dobanzilor bancare la minime inimaginabile cu ceva timp in urma, gradul de subevaluare fundamentala a marii parti a emitentilor listati si nu in ultimul rand, randamentele mari ale dividendelor distribuite de multe dintre actiunile listate la BVB formau o posibila combinatie castigatoare.

Insa, evenimentele negative au contrabalansat puternic. Fie ca vorbim despre criza greaca, despre conflictul ucrainean sau, la mijlocul anului, despre temerile privind “aterizarea dura” a economiei chineze am avut numeroase motive de a nega optimismul unui context national pozitiv. Iar in ultima parte a anului incertitudinea privind politica FED a inhibat suplimentar asumarea de riscuri. Asta doar pe plan extern, pentru ca pe plan intern incertitudinea politica si chiar si cea fiscala au avut si ele partea lor de contributie la staza pe care a traversat-o piata de capital romaneasca.

Tragand linie, in acest moment, asteptarile pozitive nu au fost confirmate. Indicii se invart in jurul lui zero, unii scazand (cel din sectorul energetic) cu peste 10%. Evolutia bursei autohtone a dezamagit. Si nu doar bursa noastra se afla in acesta situatie. O comparatie cu indicele german DAX arata o corelare semnificativa a pietei noastre cu cele europene.


sursa: www.ktd.ro

Ceea ce insa este cu adevarat negativ in anul curent este scaderea lichiditatii pe segmentul de retail al bursei romanesti. Lipsa de atractivitate a acesteia pentru clientii de retail este alarmanta. Reflectia acestei stari de fapt o vedem in volumele de tranzactionare uneori ridicole pe companii de prin rang ale BVB. Totodata volatilitate pietei tinde sa dispara anuland practic sansele pentru clientii speculatori de a fructifica miscarile unei piete care ne obisnuise cu evolutii mult mai dinamice.

Oarecum surprinzator, piata locala pare mai stabila decat alte piete mult mai dezvoltate. Din pacate nu e vorba despre un proces de maturizare, ci despre lipsa de entropie specifica sistemelor nefunctionale…Nu trebuie sa ne mire atata timp cat retailul romanesc care investeste la bursa este aproape ignorat. Avem programe pentru marii investitori, avem facilitati fiscale pentru fondurile deschise de investitii, avem un cadru nereglementat pentru cei care au invadat piata cu oferte tip FOREX, iar pentru micul/clasicul investitor un cadru rigid de tranzactionare, multa vorbarie si cam atat.

Am ajuns in momentul in care o schimbare de abordare a strategiei de dezvoltare a pietei bursiere este obligatorie si deja unele semnale au inceput sa apara. Ca sa parafrazam o expresie celebra, probabil pentru bursa 2016 va fi un an al investitorilor de retail sau nu va fi deloc.


Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
11 decembrie 2015


Autor: Alin Brendea
inchide