Editoriale

Informatii piata

2019 – anul bun al pietei bursiere
Cu doar trei sedinte de tranzactionare ramase in acest an, putem spune, cu un grad mare de acuratete, ca vom incheia cel mai bun an din ultimii noua. Cresterea BET de aproape 35%, plaseaza bursa romaneasca pe locul 3 intr-un top al agentiei americane de stiri Bloomberg, care urmareste 94 de piete bursiere.
 
Aprecierea BET trebuie judecata si prin prisma dividendelor mari platite de emitentii ce il constituie, randamentul la dividend fiind unul cu adevarat ridicat, fapt care plaseaza piata locala intr-un top mondial al burselor si din aceasta perspectiva.
 
Cresterea este cu atat mai remarcabila, cu cat la inceputul anului starea de spirit pe piata locala era foarte proasta. Pentru cei care au uitat, la jumatatea lunii Ianuarie piata scazuse cu peste 5%. Desi evolutia pietei a fost una continuu ascendenta pe parcursul anului, dupa cum rezulta din graficul de mai jos, ea a fost insotita de numeroase episoade de riscuri semnificative, dar care, din fericire, nu s-au materializat.

   
Sursa: EquityRT
 
O simpla enumerare a riscurilor este suficienta pentru a reliefa acest an tumultos. Pe plan intern, am depasit, pe rand, efectele nocive ale ordonantei 114/2018, politica economica guvernamentala populista cu repercursiuni asupra echilibrului macroeconomic, schimbarea de guvern, perioada tulbure a alegerilor prezidentiale. Pe plan extern evenimente precum BREXIT, razboiul comercial americano-chinez sau recesiunea care pandea zona euro nu au reusit sa confirme (cel putin pana in acest moment) scenariile negative.

Nematerializarea acestora riscuri a fost insotita de trei vectori de crestere foarte solizi. In primul rand cresterea sustinuta a economiei romanesti s-a reflectat in rezultatele bune ale companiilor listate, in al doilea rand modificarile operate la ordonanata 114 au facut ca "pagubele potentiale” pe care aceasta le producea companiilor listate sa se reduca drastic si, poate cel mai neasteptat, bursa romaneasca a primit promisiunea de a fi promovata din septembrie 2020 la statul de piata emergenta (practic "marfa” romaneasca va fi expusa intr-un magazin mult mai mare decat pana acum. Vizibilitate si vad mai mare = preturi mai bune).

Care au fost emitentii care au contribuit la aceasta evolutie pozitiva? Oarecum surprizator cele mai mari cresteri le inregistram pentru companiile cu capitalizarea cea mai mare. Acest lucru indica prezenta unor cumparatori mari, interesati de societatile cele mai lichide. Probabil sansele pietei locale de a avansa in zona pietelor emergente este explicatia. Vedeti mai jos evolutia din acest an (pana pe 19 decembrie) a componentilor BET.


Sursa: EquityRT                                                                              
In acest moment piata arata un nivel de subevaluare inca ridicat. Totodata dividendele preconizate a fi distribuite din profitul anului 2020 raman la un  nivel atractiv. Anul urmator are premize suficient de solide, in prima lui parte, pentru a intretine trendul ascendent actual. Probabil nivelul de crestere va fi inferior celui din acest an, dar o ascensiune de 10-15% este una accesibila.


Autor: Alin Brendea
inchide