Editoriale

Informatii piata

2010 - un alt 2008?

Luna mai a intrerupt avantul pietelor bursiere in mod brutal. Scaderile au fost generalizate cuprinzand toate pietele bursiere pe masura ce o amenintare serioasa se contureaza tot mai proeminent - datoriile statelor sau mai bine spus calitatea garantiei pe care acestea o acorda creditorilor sai.

Scaderile au fost semnificative, exemplul Romaniei fiind mai mult decat sugestiv: sectorul celor mai tranzactionate actiuni pe piata romaneasca - actiunile SIF - a pierdut toate cresterea din acest an echivalentul unei scaderi de circa 40%. Ca atare memoria recenta a investitorilor a reactionat, rememorand scaderile colosale ale anului 2008 si readucand in actualitate temeri care pareau depasite.

Anul 2007 a insemnat finalul unei perioade fericite pentru economia mondiala. Perioada anilor 2003-2007, cea a banilor ieftini, a riscurilor nematerializate, a profiturilor facile a indus un anumit comportmanet economic atat pentru companii cat si pentru state si cetatenii acestora. Bugetele de venituri si cheltuieli s-au imbibat de un optimism maxim. Proiectile financiare devenisera, putem sa o spunem acum, cu mult prea indraznete. Ca atare comportamentul economic al tuturor a devenit dezechilibrat bazandu-se in prea mare masura pe fluxuri de venituri care in prezent nu mai au sustenabilitate.

Criza financiara care a lovit mapamondul in 2008 a avut rolul de a restabili echilibrul si realismul in domeniul economic. Dupa cum era de asteptat primele care au reactionat au fost companiile private de mari dimensiuni. Ajustarea acestora a fost dura, rapida si cu efecte pozitive. In prezent marile companii, atat cele de pe pietele internationale cat si cele de pe cea interna, au o situatie financiara cu mult peste cea a mediului economic in care isi desfasoare activitatea.

Din pacate restructurarea statelor a fost amanata, cu putine exceptii, pana la punctul in care acest lucru a devenit inevitabil. In prezent exista numeroase ingrijorarii privind sansele ca statele sa se mentina solvabile fara a intreprinde masuri dure de restructurare bugetara. Aceste masuri cu siguranta, daca vor putea fi implementate, vor avea un impact sever asupra revenirii cresterii economice globale, astfel incat bursele au ?captat? un motiv serios pentru a initia corectii de amploare.

Ne putem astepta in acest context la repetarea scenariul din 2008? Mai degraba as fi sceptic. In primul rand pentru ca exista mecanisme, uzate deja, pentru a preveni crizele pe pietele financiare folosite cu succes in trecutul apropiat. In al doilea rand statele beneficiaza de mai multe mijloace decat o companie pentru a se proteja in cazul unor perturbari financiare. Si poate si mai important asupra statelor este mult mai greu, din partea creditorilor, sa se exercite presiuni astfel incat exista o mai mare intelegere din partea acestora.

Pe de alta parte statele au o anumita inertie decizionala, pe care din pacate am experimentat-o in ultima perioada, inertie depunctata sever pe pietele financiare. In fond problema datoriilor suverane este una de incredere, astfel incat mesajele oferite de autoritati sunt extrem de importante nu doar ca si continut ci si prin prisma vitezei de reactie si a modalitatii de exprimare.

Din nefericire am reintrat intr-o zona de mare incertitudine a pietelor financiare, ceea ce va determina mentinerea unei volatilitatii excesive pe termen scurt. Ca atare asumarea unor riscuri mari este inca putin recomandabila. Desi scenariul marca 2008 este unul care poate parea probabil in acest moment, nu cred ca avem, cel putin in acest moment, elementele pentru a miza pe repetarea sa.

Alin Brendea
Director Operatiuni
21 mai 2010



Autor: Alin Brendea
inchide