Daca pentru munca si economii rasplata este relativ limitata dar cu un grad ridicat de certitudine, pentru investitii ea este mult diferentiata.
Investitorii poseda capital. Pe bursa, ei isi asuma riscul de a plasa acest capital in actiunile unor companii sau in instrumente de imprumut emise de companii, municipii sau state. Daca investitia este reusita, plus-valoarea pentru investitor este mare, insa daca ea este mai putin reusita investitorul poate pierde considerabil.
In economia de piata cea mai rapida cale pentru atingerea obiectivelor materiale este investitia
Investitia este ca si acceleratia. Asa cum o masina ajunge mai repede la destinatie atunci cand accelereaza, tot astfel un individ poate ajunge mai repede la nivelul material tintit investind. Insa, la fel ca in exemplul cu masina, acceleratia prost controlata poate dauna grav, la fel cum si o investitie prost facuta poate afecta bugetul personal.
In tarile dezvoltate bursa este forma preferata de investitie pentru ca detine cinci atribute imbatabile:
- lichiditate;
- confort;
- diversificare;
- acces la cele mai importante companii din economie;
- formarea unei culturi economice solide.
Inainte de a decide daca sa investesti sau nu, iti recomandam sa citesti cele patru exemple sugestive de mai jos.
Banca Transilvania
Povestea unei mici banci care a ales calea listarii la bursa pentru a se dezvolta. Acum se situeaza intre primele trei banci din sistem, fiind cea mai mare banca cu capital romanesc. Despre cum puteai sa castigi investind la inceputurile bancii poti citi in continuare…
Investeste rata de la banca
Traditional pentru majoritatea romanilor, principala investitie o reprezinta un imobil. In ultima decada achizitionat prin credit bancar. Acest lucru presupune plata unui avans de 15%-20% din pretul unui imobil si ulterior plata unei rate lunare timp de 30 de ani. V-ati gandit vreodata cat ati castiga daca ati investi acesti bani pe bursa, sa spunem cu un castig anual de 7%? Citeste mai departe ...
Sa cumperi atunci cand nimeni nu vede oportunitati
Bursa din Romania a fost reinfiintata in 1995. Pe noul ei traseu multi au privit-o cu neincredere, anticipand o incapacitate cronica de a genera plus-valoare pentru investitori. Si evident s-au inselat. Vezi in continuare ce se intampla daca investeai in cele mai lichide actiuni listate la BVB in cea mai proasta perioada a bursei romanesti …
Investeste ca cei mai priceputi
Fa ce fac cei mai priceputi! Este un sfat care se aplica nu doar in domeniul investitiilor. Daca analizezi ce fac cei care au experienta, priceperea si mai ales rezultatele cele mai bune, iti maximizezi sansele de a face alegeri bune. In domeniul investitiilor reperul de profesionalism este reprezentat de piata bursiera americana si de milioanele de investitori prezenti activi pe aceasta piata. Ce au descoperit ei dupa zeci de ani de investitii?