Ultima luna a anului, vrand nevrand, se transforma intr-o luna a concluzilor. Balansand intre implinirile anului care trece si sperantele cu care este asteptat noul an parcurgem o perioada proprice pentru bilanturi.
Pe bursa romaneasca bilantul este cert pozitiv. La prima vedere putem spune ca investitia bursiera a fost profitabila, inidicii bursieri depasind net randamentele monetare in conditiile in care multe dintre actiuni au oferit si dividende generoase.
Oferta si implicit lichiditatea pietei s-a imbunatatit intr-un mod spectaculos. Cele doua noi companii – Nuclearelectrica si Romgaz – si cresterea semnificativa a freefloatului pentru Petrom si mai recent Transgaz ofera baza pentru o piata mai interesanta si pentru investitorii mari – cei care reclamau de atata timp dimensiunea redusa a pietei autohtone ca scuza pentru slaba lor implicare.
Un alt activ cert valoros este numirea unui nou manager al BVB. Devine evident, pe masura ce trece timpul, ca experienta unor proiecte reusite poate fi transferata si catre piata romaneasca de catre cineva care detine profesionalismul si anvergura necesara. Mult discutatul model polonez pare sa genereze, prin reprezentant, efecte benefice. Viziunea managementului busei romanesti, dar mai ales modul de aplicare sunt intr-o certa imbunatatire.
Dar poate cel mai important activ al anului curent este sinergia statului cu piata bursiera. Intr-o tara in care politicul domina exagerat viata economica si unde logica economica este mai tot timpul ignorata, guvernul a realizat ca interesul sau coincide cu cel al pietei bursiere in materie de privatizari. Vanzarea pe bursa este transparenta, accesibila si ofera o baza reala de evaluare a fiecarui activ: daca statul vinde ieftin poate oricine sa beneficieze de acest “cadou” iar daca vinde prea scump nu va gasi cumparatori. In plus, faptul ca s-a acceptat principiul ca micii investitori sa aiba sansa de a cumpara mai ieftin decat cei mari este un lucru absolut laudabil si care a avut deja efecte pozitive semnificative asupra pietei bursiere romanesti.
Sunt cateva argumente pentru un raspuns pozitiv al intrebarii din titlu. Evident ca nu toate “sunt roz” pe piata. Exista inca multe slabiciuni, hopuri inerente unui sistem prins intr-o inertie mare si care parea, la un moment dat, imposibil de urnit. Mai este imens de munca, trebuie efort si perseverenta pentru ca piata romaneasca sa isi merite un loc insemnat in economie.
Insa, principalul element de exceptie al anului curent este ca a creat o baza mai solida ca oricand pentru o dezvoltare pozitiva in anii care vor urma. Economia romaneasca, maturizata de recenta criza economica, pare sa realizeze ca echilibrul ei financiar nu poate veni doar pe canal bancar. Statul roman pare mai decis ca oricand sa continue vanzarea participatiilor pe bursa printr-un mecanism menit sa dezvolte patura investitorilor de retail autohtoni. Dobanziile scazute si semnele tot mai numeroase privind revenirea economiei europene cresc apetitul investitional spre niveluri nemaiatinse in ultimii ani. In acest sens, faptul ca in luna noiembrie am avut cea mai mare valoarea tranzactionata din istoria BVB spune multe.
Ca atare avem argumente solide sa transformam intrebarea din titlu in semn de exclamatie!
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
13 decembrie 2013
Autor: Alin Brendea