Luna Decembrie este o luna a bilanturilor. Un moment de sinteza pentru anul ce a trecut si, mai important, un moment de stabilire a prioritatilor, a obiectivelor pentru anul ce vine.
Exista un sentiment pregnant ca acest an a fost unul lipsit de evenimente pozitive. Piata bursiera se raliaza astfel la un pesimism dens care este omniprezent in discursul si actiunea economica romaneasca. Aceasta stare de fapt potentata de “rezistenta” crizei economice - depasim al cincilea an de criza - tinde sa anuleze obiectivitatea necesara unei analize economice.
Principalele teme ale anului curent, pe piata de capital romaneasca, au fost legate de speranta unor privatizari de anvergura realizate de catre statul roman precum si de revenirea economica a zonei euro, zona cu impact decisiv asupra evolutiilor economice romanesti. Daca zona euro pare sa se fi stabilizat, macar la nivelul perceptiei investitorilor, privatizarile realizate prin bursa de catre statul roman au lipsit cu desavarsire. In afara de vanzarea pachetului de actiuni Transelectrica (emitent care ulterior a dezamagit prin scaderea cursului de tranzactionare) nu s-a materializat nimic din promisiunile guvernamentale. Acest fapt nu poate fi surprinzator tinand cont ca am traversat un an electoral, dublat de o stare de instabilitate politica, ce nu a lasat loc pentru decizii politice curajoase cum sunt cele din domeniul privatizarii.
In schimb, 2012 poate fi considerat un an al schimbarii pe piata de capital. La nivelul investitorilor am observat o consolidare a tendintei de a migra catre produse structurate, produse care ofera volatilitate si lichiditate, elemente pe care bursa autohtona le poseda cu greutate. La nivelul intermediarilor am asistat la o certa consolidare prin scaderea numarului celor prezenti pe piata. Faptul ca intermediari de calibru (gen institutii bancare) au ales sa paraseasca piata, indica mediul dificil pe care il parcurge industria de profil, mediu care selecteaza entitatile viabile din sector.
Schimbarile s-au propagat inclusiv la nivelul operatorilor de piata, in speta piata SIBEX care a trecut prin convulsii legate de conducerea institutiei, si surprinzator, pana la nivelul supraghetorului pietei, CNVM, care va fi desfiintat si inglobat in Autoritate de Supravechere Financiara.
Aceste schimbari nu reprezinta altceva decat rezultanta ultimilor ani, ce au determinat caderea pietei bursiere (nu ma refer aici la indici bursieri sau cotatii) pana la nivelul primar care sa permita o reconstructie solida. Sunt modificari care vor putea pune bazele unei noi etape in dezvoltarea pietei autohtone. Ca atare, desi pesimismul economic este consistent la sfarsitul acestui an, nu putem ignora schimbarile pe care le-am parcurs.
In acest sens, 2013 se anunta un an greu predictibil, dar care detine anumite premize ce il pot transforma intr-o surpriza pozitiva. In primul rand beneficiaza de asteptarile reduse din economie. In acest moment increderea consumatorilor si a investitorilor in piata romaneasca este la cote minimale. In al doilea rand, trendul pozitiv al bursei din acest an (indicii au depasit net dobanda bancara) dublat de o tendinta certa si de durata de scadere a randamentelor monetare vor mentine investitia bursiera ca alternativa superioara pentru cei cu profil de risc ridicat.
In al treilea rand, dupa cinci ani de criza, exista o atitudine economica mult mai productiva. Inevitabil, nivelul de bunastare din perioada 2006-2007 a fost setat ca un nivel de referinta. Un nivel de referinta prea inalt care descuraja si inhiba actiunea economica. In prezent acest standard paleste accelerat in fata realitatii economice dure. In prezent sunt majoritari actorii economici care s-au adaptat mental la noua realitate economica si care pot astfel sa redevina productivi si producatori de plusvaloare.
Nu in ultimul rand, elementele definitorii ale mediului bursier s-au imbunatatit la finalul anului curent: am redobandit o stabilitate politica interna de mult pierduta, s-au inmultit semnalele de stabilizare si restructurare din economia europeana, ultimii indicatori macroeconomici indica un trend de ascendenta pentru economia americana si cea chineza.
Sa fie oare 2013 un alt inceput pentru economie si bursa? Acel inceput oarecum neasteptat si oarecum nesperat. Ramane de vazut, insa, cu certitudine, avem suficiente motive temeinice pentru a ramane optimisti.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
21 decembrie 2012
Autor: Alin Brendea