Anul curent ofera o senzatie de ineficienta. Indicii bursieri incheie anul in preajma valorilor de la inceputul anului. Pare ca nu s-a intamplat nimic desi realitatea nu a fost asta. Am avut si bune si rele in acest an. Scaderi si cresteri, riscuri materializate si surprize nesperate - energii consumate pe o piata care nu a reusit sa isi construiasca un trend clar definit.
Globalizarea burselor a devenit si mai pregnanta in acest an. Frica de o prea rapida schimbare a politicii monetare a FED, indecizia BCE sau mai recenta devalorizare masiva a rublei au fost factori care au influentat, aproape intotdeauna, mai semnificativ piata noastra decat evolutiile interne. Ca atare, elementele pozitive care ar fi putut reprezenta “combustibil” pentru piata romaneasca au ramas inca prea putin descoperite. Recastigarea calificativului investment grade de catre economia romaneasca, cresterea lichiditatii bursiere in a doua parte a anului, rezultatele financiare excelente ale unor emitenti nu au reusit sa ridice prea mult bursa romaneasca.
Daca ne comparam cu alte piete europene care au scazut semnificativ (piata ungara peste 10%, piata austrica spre 20%) putem spune ca, totusi, am performat insa vorbim de o performanta relativa. 2014 in schimb a produs mutatii oarecum subtile, dar care au creat o baza pozitiva pentru viitor. Este un merit care nu va fi recunoscut decat in urmatorii ani, atunci cand 2014 – 2015 va fi o borna pentru noua fata a bursei romanesti.
2014 a produs o reasezare masiva a pietei. De la reorganizarea autoritatii pietei pana la modificarea unor regulamente importante, de la modificarea regulilor de tranzactionare ale BVB la desfintarea pietei RASDAQ. Exista o lista ampla de modificari nespectaculoasa la nivel individual, insa importanta in totalitatea sa. Reasezarea pietei s-a remarcat si la nivelul intermediarilor, care s-au consolidat ramanand mai putini in urma unei continue selectii in ultimii ani, ce a permis doar celor reformati si performanti sa ramana pe piata.
Si la nivelul investitorilor piata bursiera s-a maturizat. Lichiditatea in crestere arata o prezenta tot mai semnificativa a investitorilor institutionali care redescopera piata romaneasca. Calificativul investment grade, echilibrul macroeconomic si cresterea economica peste media tarilor UE sunt argumente pentru cresterea acestui interes.
Pentru prima data in ultimii ani baza pe care se va modela evolutia pietei bursiere anul urmator este una cu adevarat solida. Economia romaneasca este stabila, echilibrata si cu o performanta peste medie. Primirea calificativului investment grade este un preambul al unei posibile avansari in urmatori doi ani la statul de piata emergenta. Nemultumirea fata de randamentele monetare s-a cronicizat si naste un apetit in crestere fata de risc. Nu in ultimul rand vom avea o listare de maxima atractivitate – Hidroelectrica - care va oferi un nou prilej pentru a privi spre investitia bursiera.
Daca adaugam faptul ca in primul trimestru al anului urmator exista promisiunea ferma a Trezoriei Statului de a lansa prima emisune de certificate de trezorerie dedicat investitorilor de retail, exclusiv pe bursa, avem un tablou solid al unei piete care va atrage cu siguranta atentia, anul urmator, celor care detin capital.
Putem risca, ca atare, sa ne hazardam sa afirmam ca anul 2015 va fi diferit. Va fi pentru prima data, in ultimii ani, cand detinem solide argumente economice si de conjuctura pentru a afirma ca 2015 poate fi un an al bursei!
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
12 decembrie 2014
Autor: Alin Brendea