Editoriale

Informatii piata

2016 - un an al normalitatii?


2015 se incheie intr-o nota de usoara confuzie. Desi sperantele erau mari la inceputul anului, ele nu au fost confirmate intr-un an in care evolutiile indicilor bursieri nu au reusit sa isi croiasca o directie clara. La final de an ei stagneaza in jurul lui zero creionand un an atipic in care evolutiile bune din economie, dobanzile bancare aflate la minime sau diferentialul randament al dividendului – dobanda depozit bancar aflat la maxime nebanuite in trecut, nu au reusit sa ofere un suport suficient pentru cresterea bursei autohtone.

Dupa atatia ani atipici pe bursa romaneasca sper ca 2016 sa fie un prim an normal. Un an fara volatilitatea excesiva, fara crize militare, fara crize ale datoriilor. Un an in care bursa sa aiba mai mult de a face cu economia, un an in care sa redescoperim virtutiile pietei bursiere clasice.

Dar ce ar insemna un an normal pe piata bursiera romaneasca? In primul rand ar trebui sa vedem o lichiditate de minim 20 mil euro pe zi. Un interval al lichiditatii zilnice intre 20 si 30 de milione euro pe zi ar fi cel mai puternic simptom al unei piete normale. Daca ne raportam la miliardele de euro care stau in depozitele bancare sau la miliardele de euro care stau in activele fondurilor de pensii sau al altor institutionali autohtoni (Fondul Proprietatea, SIF-uri si alti administratori de fonduri) o valoarea de tranzactionare sub limitele mentionate este un semn evident ale unei piata care functioneaza mult sub potential.

Normalitate am putea spera sa capatam si in oferta de produse financiare. Ar trebui sa avem si instrumente cu venit fix lichide (macar 3-4 emisiuni de obligatiuni corporative sau titluri de stat) insa si actiuni de top din sectoare economice de prim rang. Fie ca vorbim de telecomunicatii, agricultura, industrie alimentara, chiar si industrie bursa noastra este intr-o mare suferinta. Investitorii sunt obligatii prin prisma ofertei deficitare sa isi ia expunere predominant pe sectorul energetic, utilitati sau cel bancar. Lipsa unor sectoare de baza ale economiei in oferta BVB nu poate oferi portofliile indeajuns de diversificate sau lipsesc investitorii de oportunitatea asumarii de expunere pe sectoare economice atractive.

Insa, poate cel mai important pentru investitori ar fi ca normalitatea sa se instaureze si in modul de evaluare a actiunilor listate la BVB. Subevaluarea lor cronica este principalul of al investitorilor locali de retail. O crestere anuala de minim 15%-20% in urmatorii 2-3 ani ar putea normaliza si evaluarea actiunilor autohtone si ar oferi rationalitate unor indicatori gen PER, P/BV sau randament al dividendelor aflati la valori uneori ridicole de mici, iesiti din etaloanele celorlalte piete bursiere europene.

Normalitate ar trebui sa gasim si in numarul celor care se informeaza, citesc, analizeaza si in final investesc in actiuni romanesti. Numarul lor atat de mic este dovada vie a subdezvoltarii pietei de capital autohtone. Formele fara fond sunt reliefate in tuse groase de acest numar infim al celor care fac azi tranzactii la BVB. Este un adevar dureros pentru piata locala si care nu poate fi rezolvat prin legi, regulamente sau conditii preferentiale pentru marii investitori institutionali. Aplecarea autoritatilor si a pietei in ansamblu catre micii investitori este cheia acestui neajuns. Fara a oferi publicului larg notiuni de finante personale, fara a explica ratiunea actului de investitie, fara a oferi solutii simple de investitii si mai ales fara a oferi stimulente celor care isi depasesc sfera de confort personal in domeniul financiar si isi asuma riscuri investind in societati listate, nu vom rezolva problema de reprezentativitate a bursei in peisajul investitional autohton.

Sa aveti un an 2016 normal pe piata de capital romaneasca!


Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
30 decembrie 2015


Autor: Alin Brendea
inchide