Editoriale

Informatii piata

2017 – in cele din urma un an cu adevarat bun pentru bursa?
 
In luna Ianuarie bursa a crescut cu circa 6%. Este cel mai bun inceput de an din ultimii patru. Am inregistrat, in primele saptamani de tranzactionare, cresteri generalizate insotite si de volume bune de tranzactionare. Piata s-a aflat sub impulsul unor cumparatori mari, care au dorit actiuni romanesti oferind, cu generozitate, preturi din ce in ce mai mari.
 
Este  o tendinta de moment, dupa care vom vedea corectiile cresterilor cu care ne-am obisnuit in ultimii ani sau asistam doar la un inceput de trend ascendent? Ne marcam profiturile obtinute pe termen scurt sau din contra mai cumparam consolindand detinerile de actiuni romanesti?
 
In primul rand este util sa revedem o imagine de ansamblu a evolutiei bursei locale in ultimii 12 ani. Privind graficul indicelui BET vom observa ca din scaderea gigantica din anul 2008 – 2009, de 8500, de puncte, am recuperat circa 2/3. Nivelul actual de 7500 al indicelui BET este, in mod evident, un nivel de rezistenta. Il poate depasi piata romaneasca? 
 
 
Acest lucru nu poate fi posibil decat cu "motoare” solide de crestere. Deci sa vedem cum stam in acest moment.
 
Baza evolutiilor bursiere o constituie starea economiei. De circa 2 ani economia romaneasca a intrat pe o panta puternic ascendenta. Cresterea economica record, chiar daca in mare parte datorata consumului intern, se transmite cu o anumita eficienta dar si inertie spre rezultatele companiilor listate. Ne putem astepta la rezultate bune pentru principalii emitenti in 2017. Privind si spre inceputul de an foarte geros cu consumuri energetice record, ce a functionat ca un stimulent puternic pentru industria energetica si utilitati,  putem spune ca starea economiei pledeaza pentru valori mai mari ale indicilor bursieri.
 
Un alt vector il reprezinta politica de dividend a companiilor mari listate. Din fericire majoritatea companiilor din indicele BET au profituri semnificative si politici generoase de dividend. Recentul memorandum votat in Guvernul Romaniei prin care se solicita ca minim 90% din profitul companiilor de stat sa fie repartizat sub forma de dividende face ca randamentul dividendelor companiilor din BET sa fie, probabil, la un maxim al ultimilor ani. Ca atare si din aceasta perspectiva un nou maxim al pietei bursiere este fezabil.
 
Un alt motor de crestere al bursei, ce functioneaza deja de ceva timp, il constituie randamentele monetare modeste si foarte modeste. O crestere de 6% a bursei intr-o luna reprezinta randamentul unui depozit bancar pentru urmatorii 5 ani (calcul facut la actualele dobanzi bancare). Si din aceasta perspectiva continuarea trendului de crestere este sustinuta.
 
Punand in balanta evolutiile pietelor externe, aflate la maxime istorice sau ale ultimelor trimestre, alegerea mea la intrebarea de mai sus este acea a unui trend de crestere care va continua. Evident exista riscuri pentru aceasta asertiune, fie ca privim spre zona politica turbulenta, spre o constructie bugetara ce pare fie ambitioasa, fie visatoare, insa mai putin realista sau spre posibilele corectii ale pietelor externe. Insa, tabloul de ansamblu pledeaza mai degraba spre optimism.

Daca ianuarie este doar inceputul unui an bursier bun, reacceptati bursa ca zona investitionala favorita! Poate fi un gest investitional inspirat si o sansa pentru a avea un 2017 pozitiv.


Autor: Alin Brendea
inchide