Editoriale

Informatii piata

2017: anul roller coaster-ului
Anul 2016 se incheie intr-o nota optimista pe pietele financiare internationale, indicele american Dow Jones fiind chiar foarte aproape sa depaseasca pragul de 20.000 de puncte in ultimele zile de tranzactionare. E o situatie neasteptata, iar argumentele cresterii sunt exact aceleasi care, inainte de 8 noiembrie, provocau scaderi ale preturilor actiunilor.

Nu e prima data cand lucrurile se schimba peste noapte cu 180 de grade. Inainte de cresterea dobanzii FED din decembrie 2015, pietele reactionau negativ la orice stire buna dinspre economie, care indica o probabilitate mai mare ca banca centrala americana sa faca acest pas, cu argumentul ca o dobanda mai mare va afecta companiile si cresterea economica. Dupa acel moment lucrurile s-au inversat brusc, iar cresterile de dobanda nu au mai fost vazute ca un lucru rau, ci ca un semn ca economia merge bine si suporta dobanzi mai mari.

As pune toate aceste reactii ilogice ale pietelor financiare pe seama excesului de lichiditate generat de dobanzile mici si de banii pompati de bancile centrale din intreaga lume. Nu mai cauta nimeni bani, ci dimpotriva, banii sunt cei care cauta un instrument financiar, indiferent cat de slabe ar fi argumentele in favoarea acestuia.

Anul care se va incheia in curand a adus contextul ideal pentru astfel de evolutii bursiere. Anul 2017 ne-ar putea duce insa la un nou nivel, pentru ca pe parcursul sau se vor desfasura in toata splendoarea lor trei evenimente din care in 2016 am trait doar inceputul.

Unul dintre acestea este Brexitul. Nu, nu votul care a avut deja loc in iunie 2016, ci punerea in aplicare a acestui vot. Cu toate tergiversarile, e de asteptat ca in 2017 sa fie declansata oficial procedura de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana si sa inceapa negocierile pentru conturarea unei noi relatii intre fostii parteneri. 

Nu trebuie sa fii un geniu pentru a anticipa tonul pe care se vor purta aceste negocieri. Guvernul de la Londra are o misiune imposibila, aceea de a incerca sa obtina termeni mai buni de acces la piata comunitara in conditiile in care orice intelegere necesita un consens intre cele 27 de tari ramase. Avem amintirea recenta a acordului dintre UE si Canada, la un pas sa fie rapus de o regiune din Belgia nemultumita de cateva aspecte neesentiale ale documentului, sau de Romania si Bulgaria, nemultumite la randul lor de amanarea ridicarii vizelor. Marea Britanie ar putea ajunge la o intelegere cu Uniunea Europeana, insa doar in conditii mai proaste decat cele de care beneficiaza din postura de membru. Orice alta varianta va genera opozitie de la cel putin un membru UE.

In aceste conditii, anul 2017 va fi probabil presarat cu stiri negative referitoare la Brexit, iar tensiunea care se va acumula intre cele doua parti ar putea duce inclusiv la represalii economice reciproce.

Al doilea este Donald Trump. Pe cat de hulit a fost in timpul campaniei electorale, pe atat de ridicat in slavi a fost dupa ce a castigat alegerile, iar acum e vazut de multi ca un om providential, care poate relansa economia letargica a SUA cu masurile sale economice. Nimeni nu mai ia in seama faptul ca Trump nu are de fapt nicio masura economica pregatita, la fel cum nu are nicio masura in niciun alt domeniu, in afara de a construi un zid la granita cu Mexicul (desi nici zidul nu mai pare atat de sigur).

Viitorul presedinte american s-a remarcat prin faptul ca isi schimba des parerea despre orice, avand chiar momente cand s-a contrazis singur in timpul aceluiasi discurs. Ce va face in viitor nu poate fi anticipat, ci tine doar de noroc. Asta poate fi bine, pentru ca declaratiile pe teme economice facute in campania electorala sunt complet nesustenabile, iar cele militare inspaimanta intreaga lume, cu exceptia catorva dictatori. Din pacate insa, Trump are un caracter conflictual, iar mai devreme sau mai tarziu ar fi de asteptat sa-l proiecteze pe scena internationala. Incep deja sa apara temeri privind un razboi comercial cu China, cu efecte negative pentru ambele parti, iar Trump mai are aproape o luna pana sa preia efectiv conducerea Statelor Unite. Ce va face in cele 11 luni in care chiar va detine puterea? Dupa toate probabilitatile, va face mai mult rau decat bine.

Ca si cum norii negri adusi de Brexit si Trump nu ar fi de ajuns, combustibilul care a alimentat indicele Dow Jones pana la 20.000 de puncte este pe cale sa se evapore. FED a inceput sa creasca dobanda de referinta, iar pentru 2017 estimeaza inca trei noi cresteri de dobanda. Asta va drena o parte din banii care zburda in prezent pe piata americana de actiuni si ar putea incepe sa puna deja presiune pe cei care s-au indatorat excesiv in ultimii ani. Daca adaugam niste stiri negative despre Brexit si niste masuri economice amatoristice in SUA, avem toate ingredientele necesare pentru noi momente de panica pe pietele de actiuni internationale.

In tot acest peisaj apocaliptic exista insa si ceva de bine. Este vorba chiar de comportamentul irational de care vorbeam la inceput. E putin probabil ca el sa dispara peste noapte, din moment ce cauzele sale persista. Estimez ca vom avea in continuare evenimente negative la care pietele vor reactiona pozitiv, sau perioade de scadere abrupta urmate de cresteri la fel de abrupte in lunile urmatoare. Un roller coaster care ne-a ametit in 2016, dar care ne-ar putea provoca senzatii placute in 2017, dupa ce vom reusi sa ne obisnuim cu el si sa vedem oportunitatile pe care le aduce.

Autor: Marius Pandele
inchide