Editoriale

Informatii piata

2018: investitorii au primit de Craciun nota de plata: OUG cu noi si foarte mari taxe.
Decembrie 2018 va ramane pentru investitori un reper. Ne vom raporta la ziua de 19 decembrie mult timp de acum inainte in contextul in care am reusit sa atingem recorduri din perioada crizei. Daca in urma cu o luna spuneam ca Mos Craciun vine la BVB si aduce dividende, iata ca acest cadou facut de stat investitorilor, nu din marinimie, ci din evidenta nevoie de resurse banesti, a fost doar o amagire. Nevoile sunt mult mai mari si atunci, nu mai bine ia doar statul? Decat sa imparta profitul societatilor listate si cu investitorii, nu mai bine sa puna taxe pe cifra de afaceri, pe active, etc. si astfel sa se duca banii doar la stat? Nici nu mai conteaza rezultatele companiilor, nu mai are relevanta daca o companie face sau nu profit, cat timp statul va lua o cota parte din cifra de afaceri. Toata aceasta miscare a reusit sa stearga in trei zile tot ce au castigat anul acesta investitorii. 
 
Pe 14 decembrie, indicele BET avea o crestere de 10,59% fata de inceputul anului, iar BET-TR de 19,95%. Pe 28 decembrie, la mijlocul sedintei de tranzactionare, BET are fata de inceputul anului o scadere de peste 4,5%, iar BET-TR o crestere de 4,5%. Practic, am pierdut intr-o saptamana tot ce am acumulat anul acesta. Acum doua saptamani, cred ca nici chiar cei mai pesimisti dintre investitori nu isi puteau imagina un astfel de final de an. O OUG prin care se taxeaza aproape toate sectoarele intr-o asemenea masura, nu parea ceva real. Si in continuare pare ca e de domeniul SF aceasta OUG. "Binele” anuntat nu are cum sa se intample astfel. In prima faza au platit investitorii in actiuni listate, apoi va plati toata populatia. Interesant este ca in aceasta Ordonanta nu am vazut absolut nimic care sa afecteze sectorul FMCG. Indirect, vor fi si ei afectati, insa se pare ca acest sector a "scapat” de furia statului generata de imposibilitatea acoperirii cheltuielilor. Cel mai probabil acest lucru s-a intamplat in contextul in care o taxa suplimentara in FMCG ar fi fost foarte rapid vizibila in preturile din supermarket si asta ar fi reprezentat un prea mare cost politic. 
 
Dezamagirea poate aduce si oportunitati: scaderea preturilor actiunilor listate a facut ca in momentul de fata sa avem multiplicatori extrem de atractivi. Profitul pe actiune ori capitalul propriu raportate la pretul actiunii au ajuns intr-o zona de mare atractivitate. Desigur, ar trebui sa intelegem ca pretul actiunilor are in componenta efectul OUG, iar profiturile inca nu. Asadar, acesti indicatori se vor modifica pe masura ce noile taxe vor intra in vigoare. In general, in astfel de momente apar dezechilibre. Apar acele exagerari care duc preturile actiunilor intr-o zona de oportunitate, insa emotiile de pe termen scurt reduc drastic vizibilitatea acestor oportunitati. Asadar, ar trebui sa stabilim in mod rational pana unde este o actiune prea scumpa in conditiile acestei OUG si cand redevine ea ieftina.  Odata identificat acest punct de inflexiune, chiar daca pe termen scurt vom fi afectati de volatitate, cred ca vor fi putine alternative investitionale in care raportul dintre risc si rasplata sa fie atat de atractiv precum cel al investitiei in actiuni listate. 
 
In concluzie, ramanem cu un gust amar din 2018. Un an care timp de 11 luni si jumatate a fost unul bun, cu randamente de pana la 20% ale indicilor bursieri si care in doar cateva zile au fost anulate. Deocamdata nu cred ca a trecut valul de volatilitate. Asadar, pana cand vom putea estima impactul OUG (inca exista discutii daca taxa pe activele bancare este trimestriala sau anuala, iar in sectorul energetic asteptam ca ANRE sa vina cu decizii in privinta implementarii noilor taxe. OUG nu a aparut inca in Monitorul Oficial.) sunt sanse bune sa apara oportunitati. Totodata ar trebui sa avem in vedere ca actiunile sunt primele care reactioneaza, atat negativ, cat si pozitiv. Ca atare, alternativele investitionale precum piata imobiliara vor reactiona mai lent si va fi mai dificil de stabilit daca reactiile sunt sau nu exagerate. Asadar, piata de capital are sansa ca prin viteza de ajustare sa-si arate scopul si chiar ar putea gasi un bun moment sa sclipeasca in fata detinatorilor de capital prin prisma oportunitatilor de castig.


Autor: Simion Tihon
inchide