Editoriale

Informatii piata

2019 – o vara profitabila

Indicele BET a avut cea mai buna vara din ultimii 10 ani. De la finalul lunii mai, indicele BET a urcat cu aproape 14%, iar daca tinem cont si de dividende si ne uitam la BET-TR, avansul este de peste 20% . Din 2009 nu am mai avut o asemnea crestere in sezonul estival, iar atunci, a fost mai degraba o revenire din minimele atinse in februarie. Desi sezonul estival este asociat cu o corectie a preturilor pe fondul unei lichiditati reduse, iata ca in acest an, a fost doar partial respectata aceasta paradigma. Lichiditatea a fost ce-i drept scazuta in a doua parte a verii, dar dinamica din aceasta vara a fost in mod evident pozitiva.


Cresterile au inceput la finalul lunii mai. Cu o zi inainte de alegerile europarlamentare, piata a inceput sa creasca. Sigur ca si rezultatul alegerilor a contribuit la miscarea in sens ascendent a pietei, insa cred ca factorul determinant a fost modificarea ponderii titlurilor romanesti in MSCI Frontier Markets ca urmare a trecerii in liga superioara a Argentinei. Acest lucru nu face decat sa ne arate cat de important este modul in care piata locala este asezata in randul pietelor de capital internationale si cum suntem catalogati de institutiile care evalueaza piata de capital romaneasca, indeosebi MSCI si FTSE.

 

sursa: ArenaXT

 

Graficul de mai sus prezinta evolutia BET si BET-TR incepand cu 24 mai, ziua de dinaintea weekendului alegerilor si totodata momentul in care MSCI a anuntat trecerea Argentinei in indicele pietelor emergente. Din acel moment piata a avut o dinamica pozitiva, atat in ceea ce priveste preturile, cat si in ceea ce priveste lichiditatea. In aceasta perioada, jumatate din companiile din BET au avut data de inregistrare pentru dividende, acesta fiind si motivul pentru ecartul dintre BET si BET-TR (+20% BET-TR in timp ce BET a avut un avans de aproape 14%).

 

In august, piata s-a mai domolit. Lichiditatea a scazut la cote de avarie, oarecum specifice sezonului estival. Totusi, cresterea puternica din iunie si iulie a facut sa avem cea mai buna vara de la BVB din ultimii 10 ani.

 

In prag de toamna au fost reluate temerile privind tratatul comercial dintre SUA si China si totodata dilema Brexit: cu sau fara acord. Piata locala a fost aproape indiferenta in fata corectiilor indicilor internationali. Indicele Dow Jones a recuperat in ultima saptamana mai bine de 1000 de puncte si e la 3,2% distanta de maximul istoric intraday atins pe 16 iulie 2019.

 

Am putea "beneficia” de volatilitate in aceasta toamna. Motivele care au generat tensiune pe pietele externe sunt departe de a se fi epuizat, iar la noi, scena politica incepe sa se aprinda. Si cum instabilitatea politica nu a fost nicicand pe placul investitorilor, este de asteptat ca septembrie sa fie o luna mai dinamica decat cea pe care tocmai o incheiem. In concluzie, ar fi benefic sa fim pregatiti pentru volatitlitate in ideea ca este posibil sa apara oportunitati in urmatoarea perioada.


Autor: Simion Tihon
inchide