Editoriale

Informatii piata

2020 – Anul confirmarii pentru piata bursiera romaneasca
Dupa un 2019 cu cresteri sustinute, 2020 se anunta un an bursier mai greu de modelat si, evident, mai dificil de prognozat. Din capul locului putem spune ca vectorii principali ai aprecierii cotatilor din 2019 raman valizi. Au existat cativa piloni puternici de crestere care vor ajuta la mentinerea unui trend ascendent, cel putin in primele luni din anul curent. Ii vom trece succint in revista.

In primul rand rezultatele financiare bune ale companiilor listate raman garantia unui grad de subevaluare inca consistent. Exista inca valoare intrinseca semnificativa, pentru marea majoritatea a emitentilor listati, ceea ce justifica mentinerea unor pozitii long pe piata locala. Pe de alta parte avem asteptari rezonabile pentru inca un sezon de dividende semnificative. Intr-un mediu  international monetar cu dobanzi reale negative (inclusiv in Romania) activele bursiere, cu randamente ridicate ale dividendelor, vor ramane la un nivel inalt de atractivitate.

Un alt element de suport, poate cel mai important, il reprezinta revigorarea economiei mondiale si scaderea accentuata a sanselor de a inregistra recesiune economica in marile economii. Daca bursa este barometrul economiei, o economie care nu scade este un bun motiv pentru a justifica un trend bursier ascendent.

Politica monetara a bancilor centrale, care mentin dobanzi extrem de scazute si ofera perspectiva unei perioade indelungate in care vor continua sa faca acest lucru, este un alt element pozitiv. Tabloul pietelor investitionale este puternic distorsionat de randamentele monetare negative, pietele cu active de risc mai ridicat, cum este cea bursiera, parand mai attractive in aceasta conjunctura.

Nu in ultimul rand capacitatea institutionala de a tine sub control riscurile politice globale importante, fie ca vorbim despre BREXIT, razboiul comercial americano-chinez sau mai nou escaladarea conflictului din zona Orientului Mijlociu este o buna neutralizatoare de riscuri ale pietelor financiare.

Din a doua parte a anului, sansele unor corectii bursiere ar putea creste. Alegerile din SUA pot deturna trendul ascendent al pietei americane din ultimii ani, iar o corectie a acestei piete nu ar ramane fara urmari pentru toate celelalte piete bursiere. Pe plan intern, perioada electorala interna, intr-un an in care va trebui mediat intre mesajul politic in pragul unor alegeri foarte importante si echilibrul macrobugetar tot mai precar, pare a fi o zona in care putem gasi motive de corectii bursiere.

Cred, totusi, ca balanta dintre oportunitati si riscuri va fi inclinata de factori pozitivi specifici anului curent. Dintre acestia trei elemente pot avea cel mai mare impact. Intrarea in categoria pietelor emergente, in toamna acestui an, va mobiliza un interes mai mare din partea investitorilor institutionali de calibru. Posibila listare a unei companii de calibru Hidroelectrica va stimula puternic nu doar interesul pentru piata locala, dar mai ales lichiditatea acesteia. Dar poate cel mai important va fi lipsa unei concurente semnificative din partea pietei bancare, dar si a pietei imobiliare a carei dinamica este mai degraba descendenta. In fapt, capitalul care nu isi asuma riscuri este tot mai puternic taxat in actuala conjunctura economica...

Desi 2019 a adus cresteri de peste 30% lichiditatea piete locale a scazut. Tocmai de aceea 2020 trebuie sa fie anul in care bursa romaneasca sa confirme ca detine maturitatea, instrumentele si profunzimea necesara pentru a beneficia, cu adevarat, de un mediu economic favorabil.


Autor: Alin Brendea
inchide