Editoriale

Informatii piata

2021 preda stafeta castigatoare catre noul an
A mai trecut un an bursier, un an pe care, acum la final, il putem cataloga ca o surpriza placuta. Cresterea cotatiilor bursiere a fost peste asteptarile initiale, in timp ce lichiditatea bursiera a dat semne ca ar putea sa acceseze niveluri mai ridicate, care sa ofere un nivel adecvat de profunzime pentru piata bursiera locala.

Desi indicii bursieri au crescut consistent, nu am traversat un an usor. Pandemia de Covid-19, cu ale ei diferite variante, nu a incetat sa insoteasca evolutiile economice. Cresterea inflatiei, intr-un climat monetar exceptional de relaxat, a devenit imposibil de evitat pe masura ce economiile s-au redeschis. Lanturile de aprovizionare - aceste curele de transmisie ale activitatii economice - au avut si ele de suferit. Dar totusi 2021 a fost un an bun pentru investitorii pe bursa.

Incercand sa largim perspectiva, depasind miza imediata a performantei bursiere remarcabile, acest an a fost caracterizat, ca orice alta perioada, de cateva evolutii specifice. Care au fost acestea?

1.Dobanda real negativa accentuata pe pietele monetare - motorul bursier principal de crestere . A fost paradigma care a marcat pietele financiare si implicit piata bursiera, in acest an. In conditiile in care, pentru a-ti proteja capitalul, trebuia sa risti, bursa a reusit sa ramana un "aspirator” de capital. Chiar daca, de doisprezece ani pietele evolueaza pe un trend ascendent – care, prin prisma statisticilor bursiere instiga la prudenta, investitorii nu pot parasi, deocamdata, singura zona investitionala care a produs randamente real-pozitive generalizate.

2.Cresterea numarului de investitori. Tendinta inceputa odata cu declansarea pandemiei Covid-19, a continuat si in acest an. Numarul de investitori a crescut constant, crestere intretinuta de trei factori: randamentele real-negative de pe piata monetara, disponibilitatea de informare din partea clientilor in conditiile generalizarii muncii de acasa si, poate cel mai important, performanta pietei bursiere locale.

3.Explozia interesului fata de piata Aero. Cu siguranta, majoritatea povestilor de succes din acest an bursier sunt legate de piata Aero – segmentul BVB destinat companiilor mai mici, insa mai dinamice. Bogatia de plasamente private urmate de listari pe aceastea piata, la pachet cu o volatilitate inalta, a produs o crestere absolut remarcabila a lichiditatii acestei piete, dovada a unui interes semnficativ al investitorilor de retail. Aceasta evolutie reprezinta un semnal foarte bun si, chiar daca in ultima perioada sentimentul investitorilor fata de acest segment de piata s-a mai ponderat, cu siguranta piata Aero se va mentine un loc interesant pentru investitorii cu profil de risc ridicat.

4.Statutul de piata emergenta s-a consolidat. Mai multi dintre emitentii listati la BVB au intrat sau vor urma sa intre in indicii rezervati pietelor emergente in clasificarea FTSE-Russell. Este un semn de maturizare al pietei locale. Cu siguranta aceasta realitate a contribuit la evolutia pozitiva a bursei romanesti din acest an si se va transforma intr-un vector de crestere a pietei locale si pentru urmatorii ani.

5.Inflatia care nu e tranzitorie. Dimensiunea gigantica a programelor de sprijin monetar si guvernamental desfasurate in toate economiile importante ale lumii au produs, in mod inevitabil, un mediu propice manifestarii uneia dintre bolile economice: inflatia. Speranta ca aceasta ar fi una tranzatorie nu a fost confirmata, astfel incat, acum este un fapt asumat acela ca mediul economic va avea de luptat cu aceasta realitate economica. Pentru burse miza, pe termen scurt, este data de alegerea arsenalului folosit de catre bancile centrale pentru a combate acest fenomen. Mai exact daca remediul clasic al cresterii dobanzilor va fi folosit. Deocamdata pare ca bancile centrale sunt reticente, insa aceasta posibilitate va ramane principala amenintare pentru pietele bursiere in viitorul an.

Schimband perspectiva spre noul an, se naste intrebarea clasica: la ce evolutii ne putem astepta in continuare? Probabil trendul multianual de crestere al burselor va continua. Baza de comparatie – 2021, nu va mai permite o evolutie de aceeasi amplitudine crescatoare. In schimb volatilitatea pietei va fi una accentuata, asemanatoare cu ultima parte a anului curent.
 
Mai mult decat in ultimii ani, activele bursiere de genul actiunilor isi vor pastra atractivitatea. Companiile listate vor sti cel mai bine sa navigheze intr-un mediu economic usor inflationist si in care programele economice regionale si nationale vor fi turate puternic. Economia va continua sa creasca dar va accelera procesul de concentrare economica, astfel incat entitatile economice mari  vor fi cel mai bine plasate pentru a extrage profit din activitate economica.

Ca atare sa asteptam noul an cu optimism si pregatiti pentru noile oportunitati bursiere pe care piata cu siguranta le va genera. Sa avem un 2022 profitabil!


Autor: Alin Brendea
inchide