Editoriale

Informatii piata

2023 - momentul revenirii la normalitate
 
 
Am traversat un an plin de provocari, in care piata bursiera romaneasca a fost expusa la numeroase teste. Sau crize daca vrem sa oferim o tusa mai dramatica descrierii. Razboi, inflatie si dobanzi la maximele ultimilor ani, o combinatie nefericita care a fortat miscari ample in economie si implicit pe pietele bursiere. Scaderea de circa 10% a indicelui BET, la nivel anual, poate fi interpretata dual: daca ne raportam la sperantele cu care am intrat in anul curent evolutia este sub asteptari, insa daca ne raportam la primavara acestui an putem spune ca este o evolutie onorabila.

Lasand in urma evolutiile complicate din acest an, ne uitam spre anul viitor incercand sa deslusim factorii ce vor influenta piata bursiera locala. Ca de obicei, si poate chiar mai mult de aceasta data, este un demers dificil, expus riscului de imprecizie si departe de a fi unul exhaustiv.

Probabil evenimentele cu cel mai mare impact pe burse il vor reprezenta atingerea unor puncte de inflexiune pe graficul inflatiei si al dobanzilor de referinta practicate de bancile centrale. Inca din acest an avem numeroase informatii care sugereaza ca inflatia intra intr-o zona descendenta si ca probabil am depasit un punct de inflexiune mult asteptat. Daca este asa, putem spera ca pe parcursul anului urmator sa inregistram unul si pe graficul dobanzilor. Pentru burse aceasta ar fi cu adevarat o stire foarte buna.

Un alt trend la care vom asista este cel de normalizare a mediului economic. Si aici ma refer la refacerea lanturilor logistice si la un acces mai facil (speram si mai ieftin) la resurse economice. Economia sufera din cauza intreruperilor lanturilor de aprovizionare, problema generata de epidemia Covid19 si cronicizata intre timp, si de accesul dificil sau mai scump la resurse de baza, fie ca vorbim despre resurse energetice, alimentare sau capital. Normalizarea mediului economic este un factor important pentru scaderea riscurilor sistemice care insotesc de ceva timp evolutiile bursiere.

Un alt proces care va continua si in anul urmator va fi cel de corectare a activelor care s-au „desprins” de valoarea lor intriseca. Fie ca vorbim despre piata crypto, ceea a actiunilor de crestere de pe Nasdaq bazate pe povesti de business atractive dar si despre randamentele negative de pe piata monetara, toate au intrat intr-un pronuntat proces de revenire la normalitate. Si aici ma refer la normalitate economica. Pe masura ce pietele se elibereaza de masele excesive de capital ieftin si accesibil, dar si pe masura ce psihologia investitorilor se normalizeaza, vedem cum excesele din ultimul timp se disipeaza.

Pe de alta parte, o miza importanta a anului ce vine va fi consacrarea noile motoare de crestere economica globala. Fara ele nu putem spera la un scenariu bursier pozitiv sau la eliminarea riscului de stagnare economica. In contextul razboiului din Ucraina si a confirmarii schimbarilor climatice din ultimii ani, investitiile in energie verde vor capta capital din ce in ce mai important. Un alt motor de crestere economica va fi generat de impunerea tot mai evidenta a politicilor economice si sociale cunoscute ca standardele ESG. Vorbim despre viziunea unui act economic de mai buna calitate, ceea ce va necesita investitii semnificative. Local, zona de conflict aflata in proximitatea Romaniei se poate transforma intr-un vector de crestere economic, odata ce razboiul se va incheia. Reasezarea geostrategica a zonei Marii Negre si a politicilor energetice din Europa se pot transforma in principalul motor de crestere interna al Romaniei.

Nu in ultimul rand sper ca 2023 sa se dovedeasca o perioada de constientizare a investitiei bursiere si mai ales a modului potrivit in care ea trebuie facuta. Chiar daca zona crypto sau cea a celebrelor actiuni americane listate pe Nasdaq au produs, foarte probabil, suferinta investitorilor in 2022, acesta zona investitionala a adus cu sine constientizarea, pentru un public larg, a existentei investitilor de tip de bursier. O constientizarea, din pacate, prost facuta, abundand in mesaje inselatoare sau in promisiuni prea optimiste. Insa acest fenomen va permite ca multi dintre pseudoinvestitori sa devina investitori. Acest lucru va fi posibil daca vom reusi (sau vor reusi) sa ajunga la acestia informatii finanicare corecte si prezentate obiectiv. Sansele ca eforturile din zona de educatie financiara sa aiba, in sfarsit, rezultate palpabile au crescut semnificativ in ultimul an. Daca si autoritatile statului roman vor sprijinii acest efort, nu doar prin elaborarea unor strategii, putem vedea anul 2023 ca inceputul unui trend viguros de crestere a numarului de investitori in actiuni si al unei prezente pozitive pe piata locala.

Revenind in planul concret al pietei locale, ma astept la un an cu doua jumatati distincte opuse ca directie si care s-ar putea anula in termeni de evolutie bursiera. O prima jumatate in care gradul de incertitudine va ramane ridicat. O perioada cu dobanzi inca inalte si cu rezultate ale companiilor in scadere, in special ca efect de baza a unor raportari foarte bune din 2022. Prudenta si cantonarea in active lichide va fi recomandata, iar actiunile platitoare de dividend vor atrage, din nou, cel mai mare interes. Daca punctul de inflexiune al inflatiei va fi confirmat va fi si o buna perioada pentru investitiile in instrumente cu venit fix, avand sanse sa ne plasam in platoul de varf al randamentelor acestora.

A doua jumatate a anului viitor ar putea arata mult mai bine daca trendul de scadere a dobanzilor de referinta are sanse semnificative sa se instaureze. Cu o piata care a trecut printr-un proces de corectie si cu o revenire a apetitului de risc (pe masura scaderii randamentelor monetare) peisajul bursier se va insenina. Reusita listarii Hidroelectrica si lansarea pietei derivatelor ar putea fi ingredientele perfecte pentru a intretine acest sentiment pozitiv.

2023 va fi un an al normalizarii pentru piata bursiera locala. O perioada in care riscurile sistemice ce au insotit piata in ultima perioada vor scadea, ceea ce va permite, in final,sa asistam la un nou punct de inflexiune: cel al indicilor bursieri, care ar putea intra pe un nou trend semnificativ si, mai ales, solid de crestere.

Sa avem multi ani investitionali si cat mai multe investitii profitabile!

Autor: Alin Brendea
inchide