Editoriale

Informatii piata

2023 un an peste asteptari – 2024 un an impredictibil.

Ajungand la finalul lui 2023 putem afirma, cu tarie, ca acest an a marcat o perioada buna pentru pietele bursiere, lucru evident si pentru bursa locala. La finalul anului lasam pietele in zona unor maxime istorice sau cel putin anuale.

 

 

Pentru a fi obiectivi ar trebui sa ajustam aceasta crestere nominala cu procentul „devorat” de inflatie –el nefiind unul neglijabil. Chiar si asa cresterile sunt remarcabile. Combinatia asteptari economice scazute - inflatie stapanita fara a provoca recesiune a fost vectorul acestei cresteri. Celelalte lucruri negative (conflictele armate, vremea tot mai instabila si cu un impact economic negativ tot mai pronuntat, ascensiunea populismului in societate si multe altele) nu au reusit sa deturneze trendul ascendent.

 

 

 

Ceea ce speram acum un an s-a realizat in mare masura. In ceea ce priveste evolutiilor cotatiilor bursiere as putea spune ca cresterile au depasit chiar scenariile optimiste. In acest context, in 2023, piata bursiera a fost singura piata de investitii care a asigurat certe randamente reale pozitive (mai mari decat inflatia). Este o realitatea care a determinat un interes in crestere pentru investitia bursiera. Deoarece piata romaneasca a crescut cu circa 30% mai mult decat pietele dezvoltate, interesul fata de piata locala a crescut si mai mult, ceea ce a accelerat crearea unei noi clase a investitorilor de retail.

 

 

 

Au fost mai multi factori ce au contribuit la aprecierea pietei locale, manifestata in a doua parte a anului, insa doi au fost cu adevarat importanti. Primul il reprezinta listarea Hidroelectrica. Efectul pozitiv a fost potentat nu doar de atragerea de capital nou, ceea ce a adus si investitori noi, cat, mai important, de distribuirea de dividende gigant de catre vanzatorul Hidroelectrica – Fondul Proprietatea, care au alimentat cu noi surse de investitii portofoliile bursiere.

 

Un al doilea vector semnificativ de crestere a fost furnizat, in mod oarecum surprinzator, de proximitatea razboiului din Ucraina. Localizarea conflictului (nu s-a extins spre vest) si efortul de ajutor de razboi occidental inclusiv la nivel logistic a creat, se pare, motive de crestere pe bursele din zona. Acestea au inregistrat aprecieri peste media pietelor europene. In cazul Romaniei prezenta, mult mai puternica, a aliatilor NATO a adus un sentiment de securitate nu doar din punct de vedere militar ci si economic. Pentru marii investitori parteneriatele de acest gen sunt elemente importante ale deciziilor de investitii.

 

In acest moment, privind spre urmatorul an vedem un amalgan de factori care ar putea influenta piata bursiera.

 

 

 

Dintre cei negativi merita amintiti:

·        intram intr-un an electoral definit de existenta maximului posibil de runde electorale: patru. Inevitabil vom vedea o exacerbare a declaratiilor si propunerilor populiste. Probabil vom vedea propuneri de noi modele de taxare, de noi prioritati economice, etc. In aceste conditii incertitudinea va creste pe pietele financiare, ceea ce nu este cel mai bun lucru pentru bursa. Din fericire am dobandit in ultimii ani o imunitate crescuta a mediului de afaceri la toate aceste declaratii si idei politice inovatoare.

·        există profit de marcat. Dupa un trend semnificativ de crestere a pietei (nu doar ca valoare ci si ca durata) exista numerosi detinatori de portofolii investitionale in care abunda profitul bursier. In aceste conditii orice informatie negativa poate aduce mai usor in piata vanzatori. Iar vanzarile se pot transforma cu usurinta in corectii bursiere.

·        frâna din economie. Intr-un fel sau altul exista o decelarare, o franare a mecanismelor economice. Dobanzile inalte produc, in sfarsit, efecte vizibile: consumul slabeste, existe sectoare economice unde incetinirea devine evidenta (de exemplu cel imobiliar). Probabil vom vedea un val de prudenta din partea consumatorilor in noul an, ceea ce va afecta rezultatele financiare ale multor emitenti. Nu doar la nivelul rezultatelor publicate ci, mai important, la nivelul asteptarilor pe termen scurt si mediu.

 

Pe de alta parte avem si vectori pozitivi care ar putea asigura mentinerea trendului de crestere de pe piata locala:

 

·        rezultate financiare in crestere. Ultimele rezultate financiare, cele pe trimestrul trei, sunt bune, ele au venit in crestere in concordanta cu aprecierea pietei bursiere. Din acest punct de vedere actiunile, desi au devenit mai scumpe in termeni nominali, in termeni reali au suferit o scumpire mult mai putin semnificativa.

·        Proximitatea geografica fata de razboiul din Ucriana si relatie bună cu SUA. In contextul razboiului din Ucraina interesul fata de Romania a crescut. Sprijinul si relatia in imbunatatire cu tarile importante din cadrul NATO, in frunte cu SUA, ofera atat o stabilitate mai buna economiei romanesti cat si protectie in fata unor analize mai negative datorate unei economii care isi pierde din avantul de crestere si este inca caracterizata de dezechilibre majore in economie.

·        perspectiva de upgradare in clasificarea pietelor bursiere MSCI. Listarea Hidroelectrica creste semnificativ sansele de a fi acceptati in marea familie a burselor emergente in clasificarea americana(MSCI). Acest lucru ar putea sa fie confirmat odata cu primii  pasi concreti ai procesului care ar putea fi initiati la jumatatea anului viitor. Pe scurt, miza statutului de piata emergenta raportata la investitorii de sorginte si inspiratie nord-americana (cei mai mari la nivel global) va insemna capital nou pe piata locala si o vizibilitate foarte mult imbunatatita pentru emitentii locali.

·        Distributie de dividende cu randamente bune. Pe baza profiturilor din primele trei trimestre ne putem, din nou,  astepta la un nou sezon atractiv de dividende in prima parte a anului urmator. In acest sens puteti citi si ultimul material de analiza publicat in Prime Analiyzer.

·        plafonarea și scăderea dobânzilor pe pietele monetare. Va fi principalul factor pozitiv al anului viitor (el deja are efecte benefice si in prezent, fiind responsabil de cresterea pietei din ultimele saptamani). Scaderea dobanzilor inseamna apetit de risc in crestere, evaluari mai inalte ale actiunilor si o atractivitate marita pentru investitia bursiera.

 

Privind spre reperele de mai sus, 2024 nu se anunta un an usor previzibil. Consider că elementele pozitive domina inca tabelul vectorilor bursieri importanti. Ca atare, in acest moment, pare ca trendul de crestere al pietei locale poate continua, cel putin in prima jumatate a anului viitor. Din a doua parte a anului ce vine, factorii negativi vor prinde putere si ar putea determina intrarea intr-o perioada de volatilitate ridicata. 

 

O remarca suplimentara merita facuta si pentru piata monetara si pentru sumele detinute cu titlu de rezerve/economii. Pare ca suntem intr-o zona de plafon al dobanzilor inalte. Pe masura ce semnele ca economiile „se racesc” se vor inmulti, discutia despre scaderea dobanzilor va lua amploare si va determina intr-un final inversarea iremediabila a curbei randamentelor monetare – probabil in a doua parte a anului urmator acest lucru va fi deja evident.  Din aceasta perspectiva poate face sens plasarea pe orizonturi de timp mai lungi de un an a unei parti din economii pentru a securiza dobanzi ridicate o perioada mai lunga de timp. Titlurile Fidelis listate la BVB pot fi o buna varianta in acest sens (tinand cont si de costurile reduse de tranzactionarea si de lichiditatea relativ buna pe care o prezinta).

 

Dupa cum ne-au invatat ultimii ani predictiile bursiere devin tot mai riscante. Viteza cu care se schimba chiar paradigmele economice este nemaintalnita si relativizeaza orice prognoza. Ceea ce ramane cert dupa acest an, este noua confirmare ca investitia bursiera face sens economic si investitional, iar pentru a prinde perioadele bune ale bursei merita sa traversam si zonele cu turbulente, cu scaderi, atunci cand practic putem construi succesul(investitional) de maine.

 

Un 2024 profitabil!


 


Autor: Alin Brendea
inchide