Editoriale

Informatii piata

A fi anticiclic sau cum se poate crea plusvaloare economica.

In domeniul economic, tot mai mult, plusvaloarea nu mai este adusa de combinatia bruta a factorilor de productie. Munca, capitalul tind sa fie renumerate diferit, nu doar dupa cantitatea de munca si risc asumate, ci mai ales dupa momentul si modul in care ele sunt angajate in procesul economic. Cu alte cuvinte, de la o renumeratie cantitativa tindem spre una calitativa.

In acest context, cultura economica devine un concept esential pentru eficientizarea efectelor economice. Pentru un investitor, sa stie cand sa investeasca si cand sa dezinvesteasca, a devenit mai important chiar decat detinerea capitalului in sine. Cultura economica este un concept care se invata in doua feluri: la scoala si din practica. Din pacate (aparent) economia este un domeniu departe de materiile exacte si ca atare, practica, experienta din trecut ,sunt elementele care dezvolta cel mai bine cultura economica atat a indiviziilor cat si a corporatiilor.

De adevarul celor de mai sus ne-am convins (intr-un mod mai degraba dureros) in Romania ultimilor ani. Odata cu declansarea crizei economice am invatat un nou termen – “prociclic”. Este vorba de un comportament economic si investitional specific economiilor tinere, celor fara experienta in acest domeniu. Comportamentul economic prociclic se refera la actiuni economice care preiau si accentueaza starea economica in care ne aflam. Mai simplu spus, aduci cand avem bani, cheltuim, atunci cand nu mai avem, incepem sa economisim, iar in domeniul investitional se traduce in: cumparam active atunci cand pretul lor creste si vindem atunci cand pretul lor scade.

Vi se pare cunoscut comportamentul guvernului care in anii cu cea mai mare crestere economica a reusit deficite pe masura, iar in prezent (fortati si de alte aranjamente) se lauda cu deficite reduse? Sau comportamentul celor care cumparau active din ce in ce mai multe si mai scumpe pe masura ce pretul lor crestea (piata imobiliara a anilor 2006-2008 din Romania)? Sau a investitorilor pe bursa care in perioada 2002-2005 doar au cochetat cu ideea de invsetitie bursiera, pentru ca odata cu cresterea accelerata a indicilor sa isi faca simtita prezenta in mod masiv spre maximele bursiere din 2007?

Sunt comportamente economice pana la urma normale pentru o economie tanara, pentru o tara unde nu eram obisnuiti cu evolutia ciclica a economiei si intr-un context, amagitor din multe puncte de vedere, al aderarii la o zona economica cu o bunastare deosebita – Uniunea Europeana.

In prezent, comportamentul prociclic continua sa fie unul majoritar. Dupa 4 ani de ajustare economica, economisim mai mult ca niciodata (desi dobanzile nu acopera in multe cazuri inflatia), nu consumam, nu investim. Pretul activelor scade sau se mentine scazut, intr-o atare conjuctura, favorizand pe cei care au capacitatea de a actiona anticiclic.

A investi intr-o perioada in care foarte putin o fac, a-ti asuma riscuri intr-un mediu prea putin predictibil, a te opune trendului general, sunt lucruri dificil de realizat prin prisma asumarii unor riscuri care pentru marea majoritate sunt total disconfortabile.

Insa, cei care detin capital sau munca si o investesc in astfel de momente au sanse infinit mai mari de a realiza plus valoare economica. De la celebra “cumpara (actiuni) cand e sange pe strada (Wall-street)” pana la mult mai actuala perioada a anilor 2000 cand cei (foarte putini) care cumparau active de la statul roman au constatat - frumoasa surpriza! - ca valoarea se inzecise in 6,7 ani, avem nenumarate exemple prin care se creaza adevarata plusvaloare.

Evident, un comportament anticiclic nu inseamna asumare de riscuri majore, incontrolabile ci doar o asumare echilibrata a acestora: mai mult pesimism cand toate pietele cresc si toti investesc si mai mult optimism cand toti se plang si nimeni nu mai risca.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
19 iulie 2013


Autor: Alin Brendea
inchide