Editoriale

Informatii piata

Actiunile raman prima optiune

Luna octombrie a fost un mic paradis al speculatorilor. Toate pietele bursiere au inregistrat o volatilitate extrema, cea mai mare din acest an. Tonul a fost dat (ca de obicei) de piata americana care a scazut cu circa 10%, dupa care intr-o maniera violenta a revenit la maxime istorice. Mai jos graficul DowJones ilustreaza cu prisosinta aceasta evolutie.


sursa:MarketWatch.com


Scaderea nereusita confirma trendul ascendent al pietei americane setata, in acest moment, pentru un al saselea an consecutiv de crestere! Piata actiunilor a fost la nivelul ultimilor ani cartea castigatoare si, iata, si acest an respecta regula.

Indreptandu-ne spre finalul anului au inceput sa apara primele predictii pentru evolutia pietelor financiare in anul urmator. Surpinzator sau nu, tot piata actiunilor este creditata cu sansa de a oferi cele mai mari randamente, iar cash-ul este cel mai mult depunctat. Marile banci de investitii prevad un nou an bun pentru bursele dezvoltate, bazandu-se pe mentinerea unor rate de dobanda extrem de scazute si pe evolutia solida a economiei americane.

Ultimele stiri vin sa confirme aceste tendinte. Bancile centrale continua sa pompeze bani in economii, fie ca vorbim de Banca Centrala Europeana care a confirmat in aceasta saptamana ca va incepe curand operatiunile de achiziitii de active bancare in limita a 600 mld euro, fie ca ne referim la surpriza (placuta) a Bancii Japoniei care tocmai a anuntat un nou program de stimulare a economiei nipone. Rezultatele marilor corporatii se mentin la un nivel solid care confera, in continuare, un caracter subevaluat pietei actiunilor.

In aceste conditii pietele au “sprintat” spre noi maxime istorice. Investitorii de calibru se orienteaza si mai mult spre actiuni. De exemplu, cel mai mare fond de pensii din lume GPIF – Fondul public de pensii din Japonia – a anuntat ca isi va dubla expunerea pe piata actiunilor urcand ponderea acestora de la 25% la 50%. Vorbim doar de o entitate care administreaza 1.260 miliarde de dolari…

In Romania, anul curent va fi, probabil, un an de crestere al pietei bursiere. O crestere moderata intr-un an electoral, in care economia a revenit spre recesiune tehnica in ultimele trimestre. Stimularea economiei europene prin actiunea Bancii Centrale Europene ar putea oferi o baza solida si pentru economia romaneasca. Trendul de scadere al dobanzii de referinta BNR la minime istorice, va mentine un disconfort major pentru detinatorii de capital, obisnuiti atata timp cu marje de castig mult mai mari.

O data cu publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul 3 vom avea un grad ridicat de certitudine asupra unor randamente ale dividendelor net superioare dobanzilor bancare. Va fi greu sa nu atraga capital distributia, de catre societati de top romanesti, a unor dividende echivalente cu dobanda bonificata pe o perioada de 2-3 ani. Cu atat mai mult cu cat investitorii straini au redescoperit in ultimul an piata romaneasca, iar efortul acesteia de a intra in liga pietelor emergente o va face cu mult mai vizibila.

Ca atare, putem spera ca 2015 va fi un an al investitiilor in actiuni si pe piata locala raliindu-ne si aici trendul general. Evident, scepticii vor vorbi despre economia care inca “nu misca”, despre lipsa de viziune economica a guvernantilor, etc. Sunt totusi lucruri remediabile, iar ceea ce nu trebuie sa minimizam este faptul ca globalizarea economica actioneza, si in cazul Romaniei, ca principal factor catalizator al sentimentului investitorilor fata de piete.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
7 noiembrie 2014


Autor: Alin Brendea
inchide