Editoriale

Informatii piata

Actiunile sunt limitate, banii sunt nelimitati…

Piata de capital si-a continuat evolutia apatica: volume mici si trend lateral. Miscarile pietelor internationale au fost aproape insesizabile pe piata autohtona. Rezultatele financiare au reusit sa anime doar pentru scurt timp piata, apatia de vara revenind chiar daca ne-am apropiat de mijlocul lui septembrie. Sigur, exista si o lipsa de stiri si evenimente capabile sa dea volatilitate pietei, insa este din ce in ce mai apasatoare aceasta stagnare a pietei si mai ales volumele foarte mici tranzactionate.


Ideea acestui editorial a pornit de la anuntul de ieri prin care am fost instiintati ca fondurile de pensii Allianz Tiriac au depasit pragul de 5% din capitalul Electrica. Teoretic este o veste buna: fondurile de pensii din Pilonul 2 investesc in actiuni listate pe piata romaneasca. Insa, pentru piata locala de capital, exista si un dezavantaj din faptul ca fondurile de pensii tezaurizeaza aceste detineri si astfel scade free float-ul companiilor listate. Cred ca fondurilor din Pilonul 2 le este din ce in ce mai greu sa isi majoreze expunerea pe actiuni listate la BVB, motivul fiind acela ca … actiunile sunt limitate. Cu alte cuvinte, gasesc marfa din ce in ce mai greu. Se pare ca pana in momentul de fata, piata nu reuseste sa atraga companii noi de calibru similar celor din indicele BET, iar societatile deja listate inca nu utilizeaza piata pentru atragere de capital (majorari de capital social cu aport in numerar). Asadar, ne aflam intr-un cerc vicios: pe de o parte ne dorim investitori institutionali pe piata si pe de alta parte, prezenta acestora diminueaza free-float-ul, iar acest lucru este unul din motivele pentru care avem lichiditate redusa.


Am facut o analiza sumara a celor mai mari companii, detinerile fondurilor din Pilonul 2, SIF-uri si Fondul Proprietatea (la inceputul anului), am adaugat apoi ceea ce detine statul in aceste companii si apoi si ceilalti actionari mari si unde sunt sanse mici sa vedem o eliberare de actiuni. Asa cum se vede in tabelul de mai jos, ceea ce ramane este foarte putin. Vorbim de aproximativ 21 miliarde lei, valoarea actiunilor pe care teoretic le-am putea nu-mi free-float, dar aceasta suma ar trebui ponderata pentru ca sunt cu siguranta investitori institionali straini care au tezaurizat o parte din aceasta valoare.

 

 

Valoare depozitelor populatiei la finalul lunii iulie este de 10 ori mai mare decat ceea ce ar putea gasi investitorii pe piata. Asa cum ziceam mai sus, cele 21 miliarde lei – valoarea actiunilor vandabile– ar trebui ponderate si astfel am ajunge probabil la o valoare de cel mult de 20 de ori mai mica decat cea a depozitelor populatiei. Daca ne referim la valoarea totala a depozitelor – peste 337 miliarde lei - (populatie plus companii plus institutii financiare nemonetare), raportul ar confirma titlul acestui editorial. Chiar daca Bursa are 84 de companii listate, acest calcul a avut in vedere doar cele mai mari companii, dat fiind faptul ca acestea asigura lichiditatea pietei, celelalte fiind mult mai slab tranzactionate.


In consecinta, pe masura ce fondurile fac noi achizitii, piata noastra ramane fara marfa. Si din nou, problema nu este faptul ca acestea vin si cumpara actiuni, ci faptul ca nu avem o oferta mai bogata si nu reusim sa tinem pasul cu reducerea actiunilor disponibile. Noi listari ale unor companii mari si majorarile de capital social cu aport in numerar ar trebui sa compenseze achizitiile nete facute de investitorii institutionali, insa nu o fac. Altfel spus, asa cum spuneam si in titlu, actiunile sunt limitate si cel putin in acest context, am putea spune ca banii sunt nelimitati (in ton cu deciziile din ultimii ale ale FED si BCE).


Autor: Simion Tihon
inchide