Spre deosebire de situatia din urma cu patru sau opt ani, cursa electorala pare acum mult mai apropiata, atat estimarile specialistilor, cat si sondajele de opinie sugerand ca batalia din statele cu diferente mici intre cei doi candidati va fi cruciala.
Avand in vedere istoricul lui Donald Trump, care a avut la precedentele doua randuri de alegeri rezultate superioare celor din sondaje si estimari, acesta pare sa fie favorit clar, chiar daca diferentele sunt mici inaintea alegerilor.
Daca includem in calcul si statele cu diferente mici in sondaje, Trump este in fata lui Harris, avand un avantaj pe care in trecut nu il avea in aceste state anterior zilei votului.
Evolutia sondajelor din aceasta campanie electorala arata o lupta mult mai stransa decat in urma cu patru ani, atunci cand Joe Biden a fost constant cu mult in fata lui Donald Trump. In momentul de fata Trump este la cea mai mare diferenta in fata lui Harris ca probabilitate de a castiga, chiar daca diferenta ramane una destul de mica, de circa 10 puncte procentuale. Probabilitatea de a castiga este mai mare in cazul lui Donald Trump si la casele de pariuri, acolo unde depaseste in momentul de fata 60%.
Impactul pe termen scurt al alegerilor asupra pietelor de capital nu este in realitate unul semnificativ, chiar daca exista o crestere a volatilitatii cotatiilor. In realitate, impactul cel mai mare va veni in timp, atunci cand se vor concretiza politicile candidatului care va ajunge la Casa Alba. Din acest punct de vedere, Trump este in mod clar mai mai putin previzibil decat Harris, iar o revenire a sa la conducerea SUA ar aduce cu sine o crestere a riscurilor asociate investitiei in instrumente financiare.
Alegerile din SUA.pdf