Editoriale

Informatii piata

Alegerile s-au incheiat. In ce investim acum?

Dupa o toamna in care piata bursiera a fost mai mult apatica in asteptarea unui deznodamant in privinta alegerilor prezidentiale, ne regasim, din nou, intr-un tablou de o calmitate obositoare. Dupa ce am depasit momentele de suspans in privinta stabilirii noului presedinte al Romaniei, constatam o atitudine indolenta pe piata locala de capital, cu justificari mai mult sau mai putin fundamentate. Lichitatea foarte slaba de saptamana aceasta, isi trage seva din incertitudinea climatului politic. Ce ar trebui sa avem in vedere in urmatoarea perioada?

Dupa ce luna in luna octombrie am avut o confirmare, chiar la nivel global, in privinta interesului detinatorilor de capital pentru pietele de actiuni, cred ca actuala conjunctura ar trebui privita drept o oportunitate. Iar in situatia unor derapaje (scaderi mai ample), cu atat mai mult ar trebui sa privim pragmatic.

Care sunt motivele de optimism?

Pe plan extern, dupa scurta agonie de la mijlocul lui octombrie, pietele au revenit spre maxime, iar in unele cazuri au atins noi valori istorice (piata americana). In acelasi timp, in Europa suntem la un pas de lansarea programului de stimulare economica (pe modelul american quantitative easing). Astfel, putem conchide ca influenta externa va fi una pozitiva.

Pe plan local, scena politica ar putea fi marcata de disensiuni ce pot cauza pe termen scurt o absenta a investorilor institutionali, romani sau straini. Chiar si asa, nu trebuie uitat faptul ca multe dintre companiile listate la Bursa (in principiu, cele din componenta indicelui BET-BK), au o situatie fundamentala buna. Rezultate financiare la trimestrul trei 2014 certifica un potential interesant, atat prin prisma unor dividende cu randament ridicat (vezi tabelul de mai jos), cat si prin capacitatea de a aduce castiguri din cresterea pretului actiunilor.

Privit dintr-un alt unghi, piata de capital romaneasca a facut progrese in drumul spre recunoasterea de catre institutiile internationale drept piata emergenta. Parcursul spre acest statut, ar trebui sa se constituie o perioada in care investitorii sa fie remunerati prin cresterea cotatiilor.





citeste aici tot raportul


Si totusi, in ce se poate investi, tinand cont ca exista sansa unor turbulente pe plan politic? Ce companii pot rasplati investitorii cu randamente peste dobanda bancara? Tabelul de mai sus, extras din raportul “Dividende estimate pentru 2014. poate raspunde intrebarii din titlu, cu mentiunea ca fiecare investitor trebuie sa actioneze conform propriului profil de risc.

In alta ordine de idei, miza depozitelor bancare, respectiv intreaga piata monetara, devine tot mai mica incetul cu incetul. Randamentele oferite se indreapta spre zero. Ca atare, probabil ca vor fi tot mai multi aceia care se vor apleca si spre piata de capital, aceasta fiind in masura sa aduca plusvaloare si sa rasplateasca investitorii intr-un mod echitabil.

Simion Tihon
Broker
21 noiembrie 2014



Autor: Simion Tihon
inchide