Editoriale

Informatii piata

Alocarea activelor in portofoliu: pregatiri de iarna.

Lichiditate redusa, apatie. Sunt cele doua adjective atribuite constant bursei in ultimele cinci luni. La scurt timp dupa datele ex-dividend, volumele tranzactionate au inceput sa scada, tendinta descendenta oprindu-se undeva in jurul a doua-trei milioane de euro pe zi. Volatilitate redusa a indreptat in repetate situatii investitorii catre certificate structurate de tip turbo si nu de putine ori ne-am aflat in situatii de echilibru intre piata actiunilor si cea a produselor structurate.

Desi nu este o surpriza ca volumele sa scada in sezonul estival, anul acesta parca avem o prelungire a absentei interesului pentru actiuni. Si pentru ca lucrurile sa exagereze, piata de capital a avut parte si de cateva evenimente ce cu siguranta ii ating imaginea si ii agraveaza starea de coma: incidentul in care Oltchim ar fi trebuit privatizat – metoda aleasa fiind departe de a asigura transparenta necesara; intensa mediatizare a cazului in care bursa si entitatile ei au fost confundate cu firme neautorizate ce promit randamente mari – situatia creata fiind cu atat mai grava gandindu-ne la faptul ca persoanele implicate nu sunt chiar neinitiate.

Un alt eveniment capabil sa contribuie la actuala stare de agonie a pietei a fost anularea unei decizii AGA dupa doi ani, decizie in care a fost schimbat statutul Fondul Proprietatea pentru a fi condusa de un administrator.

Poate parea greu de crezut ca in ciuda acestor accidente suferite de piata autohtona, indicele BET-FI are in acest an o crestere de peste 25%, nesocotind si dividendele semnificative acordate anul acesta.

Intelegand ca bursa a fost atractiva in acest an pana la datele de referinta, respectiv de inregistrare si desi perfomantele trecute nu reprezinta o garantie pentru cele viitoare, sunt premise pentru ca in primul trimestru din 2013 sa vedem volume ceva mai incurajatoare. Nu mai este mult si se vor termina alegerile din SUA si mai apoi cele de la noi. Aceste alegeri au facut obiectul multor discutii ce au generat in cele mai multe cazuri decizii defensive. Iar dupa ce ne vom desparti de acest catalizator al retinerii in a cumpara actiuni, in conditiile in care nu vom fi supusi aparitiei unui alt context de piata foarte riscant, cred ca putem incerca un mic sentiment optimst pana la finalul anului.

Managementul portofoliilor in aceste ultime doua luni din an va fi probabil bine corelat cu rezultatele companiilor in primele trei trimestre. Vor exista situatii in care desi profituruile inregistrate sunt consecinta unor reduceri de active, actiunile companiilor ce afiseaza rezultate bune la noua luni pot beneficia de un interes crescut. Ma refer, desigur, la SIF-uri. Astfel, cred ca nu este prematur sa analizam asteptarile investitorilor privind dividendele ce le-ar putea acorda companiile.

In consecinta, alocarea activelor in portofoliu in aceasta perioada, poate fi facuta cu gandul la reactia investitorilor cu asteptari ridicate in privinta dividendelor ce le-ar putea acorda unele companii. Asa cum am spus mai sus, trebuie tinut cont si de riscurile asociate de rezultatele alegerilor, acestea fiind in postura de a genera volatilitate pe pietele financiare chiar si tardiv.

Desi piata de capital locala a fost supusa unor incercari dificile, potentialul ridicat al ecomiei romanesti exista si ne lasa umbre de optimism. Sa nu uitam totusi ca actiunile romanesti se afla inca in zona in care trebuie sa plateasca o prima consistenta de risc…

Simion Tihon
Broker
3 noiembrie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide