Evolutia pietei locale de capital este prezumat a fi reprezentanta de evolutia indicelui BET – considerat ca indicele cel mai reprezentativ al pietei, fiind si cel mai vechi indice al bursei romanesti. BET a atins in aceasta saptamana maximul ultimilor 10 ani, depasind nivelul psihologic de 9.000 de puncte. Acesta performanta vine dupa o crestere de circa 16% in acest an, crestere care a plasat piata romaneasca pe prima pozitie in primul trimestru in Uniunea Europeana. Sigur, la o analiza mai atenta, vedem ca exista si indici ai BVB care au stagnat ( indicele fondurilor de investitii BET-FI) sau care au evolutii mai modeste (indicele generalist BET-BK care a crescut cu 7%).
Putem considera aceasta crestere doar o etapa de parcurs pentru acest an? Sau retraim un scenariu cunoscut al anilor bidirectionali – cresteri in prima parte a anului si scaderi in a doua.
Din capul locului trebuie sa aratam ca indicele BET nu este construit ca un indice care sa tina cont si de dividendele acordate de catre emitenti. Ca atare corectiile actiunilor care trec in perioada ex-dividend sunt reflectate in scaderea BET. Din acest punct de vedere sansele ca maximele indicelui BET sa fie atinse pana in zona datelor ex-dividend sunt mai mari.
Aceasta poate fi si una dintre explicatiile faptului ca valoarea maxima anuala a BET incepand cu 2014 o regasim in intervalul iunie – octombrie. In ultimii 4 ani finalul anului plasa BET sub valorile de la jumatatea acestuia. Anul trecut am avut cel mai "grabit” maxim anual, inceputul lunii iunie fiind momentul de maxim al anului.
Trecand peste considerentele statistice exista argumente solide pentru ca actualul trend de crestere sa mai continue in acest an. Primul dintre ele va fi generat chiar de rezultatele financiare aferente primului trimestru. Ma astept la rezultate pozitive generate de evolutia buna a economiei romanesti. Primul emitent de top care a publicat aceste rezultate – Banca Transilvania - a confirmat aceasta asteptare. Un al doilea argument il poate furniza chiar politica generoasa de dividend a emitentilor, care in conditiile unor profituri in crestere in acest an, ar putea aduce, din nou, spre finalul anului interes pentru aceste actiuni si implicit noi maxime.
Argumentele negative par insa sa fie din ce in ce mai semnificative. Fie ca ne uitam spre pietele externe unde maximele stabilite la inceputul anului par greu sa mai fie depasite, cel putin pe termen mediu, iar cresterile din ultimii ani nu au suferit pana acum corectii semnificative. Fie ca ne uitam spre piata interna unde echilibrul economiei interne pare sa fie compromis, in acest moment, iar tensiunile in viata politica tocmai ce au revenit.
Evident subiectul fondurilor private de pensii, in calitatea lor de cei mai mari investitori pe piata bursiera locala, este un alt potential generator de evolutii negative in ipoteza, anuntata de catre autoritati, reformarii acestora. Un alt vector negativ ar putea veni din crestrea costului banilor atat pe pietele externe cat si pe piata interna. Cresterea dobanzilor pasive ale bancilor reprezinta o amenintare pentru orice trend bursier ascendent.
Ca intotdeauna, dilemele bursiere, sunt definite de balante fin echilibrate: exista argumente atat pozitive cat si negative si relativ echilibrate. Pentru a transa raspunsul intrebarii din titlu cred ca pe termen scurt putem inregistra anumite corectii ale cresterilor din prima parte a anului, insa tabloul general al factorilor care influenteaza piata de capital ne permite, inca, sa avem ca si varianta favorita posibilitatea de a atinge noi maxime in acest an.
Autor: Alin Brendea