Editoriale

Informatii piata

Anul celor mai mari dividende

Vedeta incontestabila a acestei saptamani este Banca Transilvania. Luni a fost data ex-dividend si in numai 4 zile, pretul actiunilor a recuperat aproape in intregime corectia unui dividend cu randament de 14%. Iar asta, in contextul in care titlurile TLV au avut o evolutie foarte buna si inainte de ultima zi in care se puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de dividende si actiuni gratuite.


Cresterea actiunilor Bancii Transilvania, Fondul Proprietatea ori a celorlalte titluri care se aporpie de data de inregistrare (Trangaz, Transelectrica, Romgaz, SIF Moldova etc.), chiar daca anul acesta cu ceva intarziere, confirma faptul ca un randament ridicat al dividendului suscita interesul investitorilor.


Startul datelor de inregistrare pentru dividende si in anumite cazuri actiuni gratuite este unul incurajator. Cei care au pastrat actiunile la data de inregistrare au beneficiat de o crestere a valorii portofoliului, corectia din ex-dividend fiind mai mica decat valoarea dividendului. Am incercat la un moment dat sa gasim o strategie optima pentru datele de inregistrare, insa se pare ca nu exista un comportament standard, fiecare sesiune de date de inregistrare fiind personalizata de contextul din piata. Anul acesta, explicatia cred ca vine mai mult din coroborarea unor randamente foarte mari ale dividendelor cu faptul ca dupa primele cinci luni ale anului, piata a avut o scadere ce a depasit 10% in cazul mai multor indici (BET-FI, BET-NG, BET-XT, BET-BK).


In ultima zi a aceste saptamani, si titlurile Fondul Proprietatea au trecut in data ex-right, detinatorii de titluri FP urmand sa primeasca 0.05 lei/actiune din reducerea de capital social. Si in acest caz, actiunile au crescut inainte de ultima zi care oferea dreptul la cei 0.05 lei/actiune, iar ulterior corectia a fost inferioara acestui beneficiu.


In alta ordine de idei, aceasta saptamana a dat o gura de aer unei piete dominata de apatie timp de mai bine de o luna. Lichiditatea a crescut, iar cumparatorii a pus presiune pe piata ridicand cotatiile actiunilor. Momentul in care piata a crescut nu cred ca este o coincidenta cu sezonul datelor de inregistrare. Chiar daca aceste cresteri s-au lasat asteptate, dividendele cu randament ridicat au atras in cele din urma investitorii.


Piata de capital romaneasca, in anul celor mai mari dividende (din lume dupa cum spune banca de investitii Bereberg), chiar daca nu a inceput bine, are sanse reale sa satisfaca in cele din urma investitorii. Cu acest ecart intre randamentul dividendelor si cel din piata monetara, speram si la o realocare a capitalului din depozite spre actiuni listate. Iar daca nu uitam faptul ca nu a fost abandonata ideea de a promova in liga pietelor emergente, a fi optimisti in urmatoarea perioada cred ca este in fapt o atitudine echilibrata.


Simion Tihon
Broker
3 iuine 2016


Autor: Simion Tihon
inchide