Editoriale

Informatii piata

Aprecieri pe bursa

Saptamana aceasta a continuata sa ne aduca aprecieri pe bursa, in conditiile in care volumele de tranzactionare s-au mentinut la cote bune. O surpriza oarecum asteptata este legata de dividendul de la SIF Moldova. Marea majoritate a investitorilor se asteptau ca propunerea sa fie consistenta si chiar asa s-a intamplat. In piata s-a tradus printr-un nou impuls dat sectorului SIF, indicand faptul ca o parte dintre jucatori sunt atrasi destul de mult de acest aspect. De asemenea SIF2 a prezentat si convocatorul AGEA si AGOA in care s-au regasit aspecte interesante. Este vorba de propunerea de majorare a capitalului social, avand in calcul si o prima de emisiune. Se poate observa ca valoarea acestei majorari este apropiata de valoarea sumei alocate pentru plata dividendelor. Aceasta operatiune se anunta a fi interesanta in cazul in care se va aproba, avand in vedere istoria majorarilor de capital la SIF-uri, cea mai recenta fiind cea de la SIF Transilvania.

Tot in aceasta saptamana Fondul Proprietatea nu s-a dezmintit, continuandu-si marsul de crestere, apreciindu-se cu aproape 6%. Volumele nu au fost deloc de neglijat aratand un interes ridicat, si, daca este sa ne luam dupa valoarea tranzactiilor, este foarte probabil ca investitorii sa fie institutionali. Faptul ca statul si-a epuizat detinerile, nemaiputand sa alimenteze piata cu despagubiri, cred ca reprezinta unul dintre motivele pentru care FP are aceasta evolutie. Dupa ce a inregistrat o plafonare in jurul valorii de 0.4300, iar climatul general s-a imbunatatit, a fost relativ clar pentru investitorii interesati ca daca vor sa acumuleze cantitati semnificative nu exista decat o singura solutie si anume sa ofere un pret mai bun de cumparare.

Pe ansamblu, mai toate blue chip-urile au evoluat pozitiv, indicand practic un interes general crescut pentru piata noastra, care s-a regasit intr-o zona pe care nu a mai experimentat-o de aproape un an, o parte dintre investitori chiar lasand impresia unei anestezii fata de ce s-a intamplat in ultimul trimestru al anului 2011.

Un alt eveniment interesant al saptamanii la reprezentat imprumutul facut de Romania pe Wall-Street in marime de 1.5 miliarde de dolari la o dobanda de 6.75%, ce s-a dovedit un real succes, oferta fiind suprasubscrisa. Cred ca era oarecum pregatit terenul pentru asa ceva in conditiile in care CDS scazuse anterior si climatul general legat de Europa era mult mai stabil. Ar fi totusi de pus o intrebare. Cand se va adresata Ministerul de Finante catre lichiditatile existente in Romania. La o dobanda de 6.75% la dolari cred ca s-ar gasi doritori sa isi valorifice disponibilitatile in conditiile de siguranta oferite de stat.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
3 februarie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide