In toamna acestui an pietele bursiere au evoluat sub umbra mai multor motive de incertitudine. Dintre cele mai semnificative au fost cele de natura politica, anul curent fiind un adevarat campion electoral al ultimului deceniu.
Un important factor de incertitudine a fost depasit in saptamana ce a trecut. Cu siguranta ne referim la alegerile din Statele Unite ale Americii, acolo unde Donald Trump a castigat cursa prezidentiala. Victoria lui Trump nu este o surpriza in sine, el fiind creditat cu sanse mai mari de victorie. Insa ceea ce a constituit o surpriza este dimensiunea acestei victorii, impunandu-se clar atat la votul politic in statele care erau indecise cat, si mai important, la votul popular – ce contorizeaza majoritatea simpla a tuturor celor care au votat.
In plus, tabara republicana se pare ca isi va asigura si majoritatea in Senat. Acest lucru ii ofera presedintelui Trump o sustinere mult mai puternica pentru a implementa masurile de politica externa pe care le-a preconizat in programul electoral. Ca atare ceea ce a propus Donald Trump in campania electorala devine o informatie foarte importanta, fiind posibil ca o mare parte din aceste propuneri sa le vedem, intr-un fel sau altul, implementate de noua echipa prezidentiala.
Din aceasta perspectiva ne propunem sa analizam principalele masuri economice propuse si posibila influenta a acestora asupra economiei europene si implicit asupra burselor din Europa, deci si asupra economiei romanesti si a bursei locale.
Aspecte economcie si bursiere ale realegerii lui Donald Trump ca presedinte SUA.pdf