Editoriale

Informatii piata

August - ultimul avertisment?

Pietele bursiere considera vara ca o perioada eminamente linistita, in care cuvantul vacanta iese in prim plan oferind circumstante pentru o perioada mai degraba caracterizata de apatie. Din pacate aceasta asertiune tine, in ultimii ani, mai mult de folclorul bursier si prea putin de realitatea din piete.

August 2011 a fost o luna caracterizata de scaderi agresive pe pietele de actiuni. In primele 7 sedinte de tranzactionare din luna piata romaneasca a scazut cu peste 20%. Piata americana a scazut cu circa 15%, in timp ce piata germana s-a depreciat cu circa 22%. Sunt scaderi extreme cu atat mai mult cu cat vorbim de o perioada foarte scurta de timp. Pe pietele internationale se vorbeste ca despre cel mai prost august din ultimii 10 ani pentru piata de actiuni, desi a doua parte a lunii a adus unele cresteri.

Cu atat mai ciudata poate parea aceasta scadere cu cat rezultatele pentru al doilea trimestru, anuntate de companiile listate atat pe piata autohtona cat si pe marile burse, au fost, din nou, pozitive, plasandu-se peste asteptarile analistilor.

Cele doua cauze majore ale corectiilor bursiere de amploare sunt arhicunoscute si putem spune ca devin ominiprezente: frica de o a doua recesiune globala (alimentata de evolutia slaba a economiei amerciane) si frica de intrare in incapacitate de plata a unor tari din zona Euro care ar transmite o unda de soc catastrofala in sistemul bancar global. Motivatia scaderilor bursiere nu este noua, dar ceea ce surprinde este agresivitatea cu care acestea s-au manifestat pe toate pietele, inclusiv pe cele considerate mai stabile in mod traditional.

Cu siguranta semnalul negativ dat de piete in luna precedenta nu poate fi ignorat. Retestarea de catre indicii bursieri a unor niveluri atinse in 2009 arata ca investitorii iau in considerare in mod serios scenariile cele mai negative. Revenirea economiilor si implicit a pietelor financiare s-a bazat in prea mare masura pe solutia pomparii de bani in economii atat prin intermediul bancilor centrale cat si a guvernelor. S-au creat datorii suplimentare si, se pare, un avant economic mai degraba modest. Au existat numeroase critici ale acestor politici economice contracarate de numeroase promisiuni ale liderilor politici si economici.

Aceste promisiuni au putut oferi, pentru o perioada limitata, un oarecare optimism si confort pietelor care se pierde acum rapid pe masura ce solutiile prezentate fie nu ofera coerenta, fie sunt superficiale, fie aplicarea acestora este intarziata. Ca atare problemele de fond raman si mai actuale iar timpul pierdut aduce si mai multa presiune in piata.

Devine din ce in ce mai evident ca solutia acestei crize economice pe care o traversam nu este nici simpla si nici rapida. Locul de manevra al politicienilor este tot mai stramt pe masura ce se constientizeaza ca este nevoie de schimbari de amploare ale sistemului economic pe care pana in prezent se pare ca nu au avut curajul sau intelepciunea sa le propuna public. Exista o nervozitate in crestere in randul investitorilor care cere masuri urgente si cu adevarat semnificative, in caz contrar evolutiile din prima parte a lunii trecute putand fi doar un avertisment al unor miscari mult mai ample.

La nivelul Romaniei evolutiile pietelor bursiere trec deseori ignorate. Jocul politic autohton sau masurile economice cu specific romanesc fac aproape intotdeauna un rating mai bun. Ar fi mai mult decat potrivit in a ne construi scenarii si pentru zile mai proaste chiar daca ar trebui sa ne dorim ca acest efort sa fie unul inutil. In definitiv pietele exista si pentru a previziona iar cei care cred ca ceea ce se intampla la scara globala nu va afecta Romania o fac pe propriul risc.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction

Acest articol a aparut si in Capital.ro.


Autor: Alin Brendea
inchide