Editoriale

Informatii piata

Aurul: un refugiu al incertitudinilor economice


Senzatiile pe care investitorii le-au incercat in luna august si care inca sunt prezente pot fi catalogate drept sentimente rare cu reactii costisitoare. Corectia brutala pe care au suportat-o pietele dupa decizia Standard&Poor’s de a reduce ratingul de credit al SUA a determinat o neliniste in randul celor expusi pe actiuni. Cum se pot proteja acestia, cand vom ajunge la sentimente mai bune si care este solutia ce va produce stabilitate, iar apoi crestere economica solida? Sunt intrebari ce raman inca fara raspuns in actualul context si care totodata nasc noi temeri.

Unde gasesc protectie cei care detin valori supuse volatilitatii ridicate si cum isi pot conserva acestia portofoliul? Din nou , intrebari provenite din pesimismul fata de actualul model economic care se dovedeste a fi ineficient. Identificam totusi mecanisme de protectie ce se pot dovedi parghii in mentinerea valorii portofoliilor de actiuni. Instrumentele financiare prin care se pot vinde active fara a fi detinute, asa cum sunt CFD-urile ori produsele structurate pot fi folosite in incercarea de menajare in situatia declansarii unor noi scaderi. Un alt instrument, extrem de mediatizat in ultima perioada si care beneficiaza de o incredere in ascensiune, este reprezentat de investitia in aur financiar, fizic ori sub orice alta forma. Nu cred ca mai exista investitor activ care sa nu fi auzit de cresterea cotatiei aurului.


Sursa: Marketwatch.com

In conditii neclare privind evolutia pietelor financiare si in lipsa unui model cu efect catalizator, investitorii isi concentreaza lichiditatile spre aur, gasind aici un refugiu confortabil. Aceasta reactie confirma faptul ca increderea in capacitatea industriei de a crea valoare scade, sau chiar tinde spre zero. Faptul ca din economia reala ies tot mai multi bani care isi gasesc adapostul in aur creaza un efect de levier pentru pretul acestui metal pretios. Nici in momentul in care se vor relaxa pietele, iar banii adapostiti in aur se vor indrepta spre active mai riscante, insa cu oferte de randament ridicat, cotatia aurului nu cred ca ar putea suferi corectii majore. Paradoxul acesta il face in momentul de fata unul dintre cele mai de interes active.

Relaxarea nu poate veni decat in momentul in care statele isi vor asuma problemele in mod corect si se vor indrepta spre un plan economic comun, astfel incat cei care platesc sa nu fie expusi unor riscuri mai mari decat cei care primesc. Pana la acel moment atentia va continua sa isi schimbe directia de la activele cu grad ridicat de risc spre stabilitatea oferita de metalul pretios.

Simion Tihon
Broker
2 septembrie 2011


Autor: Simion Tihon
inchide