Editoriale

Informatii piata

BET-XT vs S&P 500

Pietele de capital se afla la apogeu. Indicele american Dow Jones a parcurs zece zile consecutive de crestere, fiecare zi consemnand o noua valoare istorica. S&P 500 s-a apropiat la doar doua puncte de recordul detinut din 9 octombrie 2007 (1565,15 puncte). Desi au avut un ritm ce a parut mai putin alert, si marile burse europene se incadreaza in momentul de fata in tabloul optimist prezentat de institutiile de vaza ale economiei la nivel global (FED, BCE, bancile de invsestitii, etc.)

In acest cadru, facem o incercare de a insera si bursa din Romania. Ajutata cred mai mult de asteptarile de dividend si interesul pentru un vot puternic in cadrul Adunarilor Generale si de aceasta data mai putin de contextul international ajuns la la un grad inalt de optimism, bursa autohtona are un avans de peste 10% de la inceputul anului.

Intr-un mod mai vizibil, indicii romanesti au inceput sa se coreleze cu evolutia burselor externe odata cu inceperea crizei din 2007. Si pana la acel moment piata romaneasca se alinia la schimbarile din extern, insa abia dupa 2007 au devenit mai proeminente explicatiile cu iz strain pentru cresterile si mai ales descresterile preturilor actiunilor.

BET-XT vs S&P 500 - 12 luni                                                                                                                BET-XT vs S&P 500 - 36 luni

Sursa: KTD.ro

Aceasta abordare permite incercarea unei comparatii intre BET-XT (indicele celor mai lichide 25 de companii tranzactionate pe piata reglementata) si S&P 500. Evolutiile celor doi indici in ultimele 12 luni arata o corelare puternica. Observam ca BET-XT are momente de accelerare fata de S&P, piata mica si dividendele cu randament ridicat fiind principalele motive.

Comparatia pe trei ani, ne arata o preluare excesiva a temerilor de la nivel global de catre piata romaneasca. Considerand ca se mentine tendinta de aliniere a pietei romanesti cu cele internationale, faptul ca bursa romaneasca a subperformat in aceasta perioada, lasa loc variantelor optimiste in ceea ce priveste pretul actiunilor companiilor listate la BVB.

Inca exista o antiteza intre ceea ce vedem ca se intampla cu bursele si asteptarile privind economia, motiv ce creeaza dubii consideratiei ca bursa a ramas un barametru al economie. Stimulentul cantitativ propus de FED pare deocamdata o masura viabila. Reactia detinatorilor de capital de a-si modifica structura portofoliilor prin cresterea expunerii pe active mai riscante (actiuni) si reducerea interesului pentru valorile mobiliare cu venit fix, demonstreaza un inceput de schimbare a viziunii si de crestere a increderii in rezolvarea obositoarei crize. Sunt suficiente oare masurile FED si BCE? S-a instalat prea puternic o atitudine pesimista incat sa cautam explicatii ce pun actuala evolutie doar intr-o conjunctura de moment? Din pacate nu cred ca exista un termen pentru a obtine raspunsurile, intrebarile ramanand vii cat timp vor exista multi care sa considere aceste culmi drept fragile. Ori am ajuns in situatia in care teama exagerata sa reprezinte un dusman economic…?

Simion Tihon
Broker
15 martie 2013


Autor: Simion Tihon
inchide