Editoriale

Informatii piata

BVB, Sibex, ATS, OTC si 2 milioane €


Avem in Romania doua burse, Bursa de Valori Bucuresti si Sibex, se lanseaza o piata alternativa de tranzactionare ATS-CAN si o piata de tranzactii over the counter, dar nu avem piata de capital populata cu societati si instrumente financiare. Vorbim oare despre forme fara fond? Sa privim situatia in care ne aflam.


Dupa o perioada destul de lunga de criza economica, in special investitorii straini au parasit corabia si nu mai sunt interesati de companiile autohtone. Interesul lor a disparut din cauza faptului ca economia Romaniei nu pare deloc sa-si gaseasca drumul catre normalitate si planeaza doar incertitudini asupra viitorului tarii. Investitorii si emitentii locali par in aceasta perioada in deriva si nu reusesc sa-si canalizeze atentia asupra oportunitatilor. Carapacea in care ne aflam este destul de puternica pentru a bloca orice stare de dezvoltare si progres care ar fi normala dupa o criza de proportiile celei actuale.

In aceasta situatia ar fi mai bine sa ne orientam toata atentia catre a dezvolta mediul bursier cat mai mult, sa atragem companii care sa inteleaga rolul bursei si sa-l foloseasca in propria companie pentru a crea plusvaloare, sa educam oamenii astfel incat sa constientizeze ca o particica din averea lor trebuie indreptata catre investitii pe bursa, sa contruim o strategie la nivel guvernamental pentru a valorifica detinerile statului administrate ineficient catre investitorii interesati in a dezvolta proiecte in tara noastra si astfel statul sa atraga banii atat de necesari in aceasta perioada, etc. Poate Fondul Proprietatea va reusi sa aduca cate ceva din cele enumerate mai sus si sa deschida un univers mult asteptat.

Dar pana la urma se cedeaza usor in fata acestor provocari si in acelasi timp super oportunitati si alegem ca in loc de o bursa puternica si care sa joace un rol determinant in regiune sa avem doua burse care sa se concureaza reciproc. Alegem sa le facem cadou unor investitori straini dezinteresati o piata over the counter prin care sa ocoleasca intrarea directa in piata de capital sau alegem sa dezvoltam piete alternative de tranzactionare cand nu avem o piata reglementata suficient de puternica. Si toate acestea pentru o valoare medie tranzctionata zilnic de 2-3 milioane de euro? Unde este miza? Care este scopul?

Incercam sa adoptam tot felul de forme specifice burselor occidentale, dar uitam sa dezvoltam baza pe care sa le aplicam. Ce sens au pietele acestea in conditiile unui numar de 2000-3000 de investitori activi si a unei valori tranzactionate care nu depaseste 3 milioane de euro. Dar cum am mai spus si pana acum, piata de capital nu face decat sa ilustreze realitatea tarii in care se afla, asfel incat nu ne putem crea asteptari prea mari pana cand in jurul nostru nu vom vedea schimbarile specifice unei societati civilizate.

In general ne este specific sa amestecam lucrurile, sa nu avem o directie si o strategie clara, sa facem lucrurile intr-o ordine aleatorie, sa ne trezim in ceasul al doisprezecelea si sa realizam greselile pentru ca apoi in cele din urma sa intram in normalitate. Istoria noastra ne-a demonstrat pe deplin acest lucru si poate acum se va intampla la fel. Poate vom rezolva si fondul problemei dupa ce vom stabili formele.

Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni
24 septembrie 2010


Autor: Gabriel Necula
inchide