Editoriale

Informatii piata

BVB - o evolutie incitanta in aceasta vara.

Pietele bursiere au intrat pe un trend de corectie tot mai bine conturat. Instabilitatea tot mai ridicata la nivel global a subrezit sentimentul investitorilor. Conflictele din Ucraina, Israel si, mai nou, Iraq, au indus o aversiune in crestere fata de risc. Datele economice proaste venite dinspre Europa in aceasta saptamana (reintrarea Italiei in recesiune, comenzile noi in industria germana semnificativ sub asteptari) au curbat si mai mult graficele indicilor bursieri, directia SUD – pentru o orientare mai buna – fiind tot mai evidenta.


Scaderile pietelor europene de circa 10% au readus aceste piete in teritoriu negativ, stergand rapid cresterile din prima jumatate a acestui an. Este un trend care pare generalizat in acest moment, insa pe care piata romaneasca a reusit sa nu il urmeze.


Mai jos vedem un grafic interesant: o comparatie intre bursa romaneasca si cea germana (cea mai importanta bursa din Europa continentala) in ultimele trei luni.




DAX – indicele german - a urcat cu 4% dupa care, de la inceputul lunii iulie, a scazut cu 10% (per total o scadere de 6%), in timp ce piata romaneasca (BET) a crescut in aceasta perioada cu circa 6%. Diferenta aceasta de circa 11% este ciudata si foarte rar intalnita in ultimi ani.


Explicatia acestei evolutii nu poate fi gasita decat in doua scenarii. Primul ar fi ca acesta discrepanta se va corecta in scurt timp, existand o inertie, favorizata poate si de perioada estivala, in corelarea pietei noastre cu cele europene.


Al doilea scenariu ar putea indica un interes in crestere pentru piata romaneasca. Intrarea in zona investment grade si fuga capitalului din zona de conflict (Rusia, Ucraina) ar putea fi explicatia stabilitatii pietei locale. Vizibilitatea in crestere a actiunilor romanesti, materializata recent in cresterea ponderii pietei noastre in indicii pietelor de frontiera, incepe sa aiba efecte vizibile. Desi lichiditatea a fost una mica, putem spune ca piata nu a dus lipsa de cumparatori evolutia multor actiuni importante fiind usor pozitiva, in special a actiunilor interesante pentru investitorii institutionali (FP, utilitati, energie).


Personal cred ca al doilea scenariu are sanse mai mari sa fie cel corect, iar raspunsul il vom afla in urmatoarele saptamani. Ar fi un semn important pentru piata romaneasca si anume ca a reusit sa atinga acel nivel minim care sa ofere “greutatea” necesara pentru a avea o evolutie de sine statatoare. Cu alte cuvinte am putea afirma ca piata autohtona incepe sa isi depaseasca “copilaria” si sa se indrepte spre o maturizare indelung asteptata.



Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
08 august 2014
Autor: Alin Brendea
inchide