Editoriale

Informatii piata

Bani noi pe piata de capital

Saptamana aceasta, piata de capital romaneasca a fost dominata fara nicio indoiala de apropierea lansarii ofertei publice initiale (IPO) a Societatii Nationale Nuclearelectrica. Practic, fara a mai intra in detaliile tehnice specifice, aceasta operatiune de mult timp asteptata a fost confirmata si toate privirile au fost indreptate catre acest subiect.

Din pacate aceasta stire nu s-a tradus deloc si printr-o activitate mai antrenanta. In conditiile in care tensiunile externe legate de problema Siriei s-au mentinut in asteptarea unei interventii, pietele au avut evolutii mixte, fiind destul de incordate. Bursa de la Bucuresti s-a caracterizat prin sedinte apatice si de cele mai multe ori cu evolutii negative si volume destul de reduse. Foarte probabil, majoritatea resurselor investitorilor locali sunt acum dirijate spre oferta, ceea ce face ca posibilitatea unei consolidari a pietei sa fie minima.

Ce este de facut in aceste conditii? In primul rand trebuie facute multe calcule, pentru a lua o hotarare cat mai pertinenta in ceea ce priveste investitiile. Cat se aloca pentru oferta si cat ramane pe celelalte actiuni. Decizia de vanzare de actiuni pentru a suplimenta sau a face rost de disponibilitati necesare subscrierii trebuie cantarita foarte bine. In cadrul ofertei trebuie luate in calcul aspectele legate de transa, pret si rata de suprasubscriere. O rata foarte mare de subscriere poate face ca, in situatia in care s-au vandut actiuni in pierdere pentru a face rost de disponibilitati, potentialul castig realizat in urma IPO sa nu acopere pierderea marcata. Cea mai avantajoasa posibilitate o reprezinta, lichiditatile noi, negrevate, care pot beneficia astfel de posibilitatea de a fi bonificate in conditii de risc determinabil.

Oferta in sine si succesul acesteia pot fi in aceasta perioada un bun agent de marketing pentru piata de capital din Romania, in conditiile in care randamentele oferite de depozitele in lei sunt pe un trend descendent si cu greu pot acoperi inflatia si costurile aferente. Daca succesul acestei operatiuni va fi promovat corespunzator, urmatoarea oferta, cea de la Romgaz, poate fi realizata fara emotii in Romania si fara a se mai lua in calcul scenariul listarii duale. Practic cu un minim de efort , atentia marilor fonduri poate fi indreptata catre companiile romanesti ce urmeaza a fi listate, dar la fel de bine pot fi atrase catre genul acesta de investitii si persoanele fizice care nu au avut curajul sau interesul sa deruleze astfel de operatiuni. In ultima instanta inclusiv statul ar putea lua in cosiderarea atragerea de resurse prin intermediul bursei, pentru ca daca vrem sa ne inscriem pe drumul urmat de bursa din Polonia ar trebui sa imprumutam cateva idei aplicate acolo.

Adrian Barbulescu
Broker
6 septembrie 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide