Editoriale

Informatii piata

Bank-man, Bank-man...
Am mai spus-o si sunt nevoit sa o repet: in ultimele luni am comentat mai multe stiri false decat reale legate de planurile guvernantilor romani. Cea mai recenta dintre ele, legata de taxa pe activele bancilor, nu face exceptie.

De aceasta data stirea nu a venit nici sub forma unei declaratii retractate ulterior de vreun oficial guvernamental, nici sub forma unor zvonuri pe surse publicate de vreun ziar. Totusi, povestea ”taxei pe activele bancare” este cea mai socanta dintre toate cele de pana acum.

Scoasa pe piata intr-un moment foarte favorabil, aceasta fumigena a venit dupa mai multe declaratii razboinice ale prim-ministrului la adresa bancilor. Intr-un asemenea context, au fost putini cei care au mai avut ochi sa se uite la cel mai important detaliu: faptul ca stirea despre introducerea unei noi taxe venea de la Opozitie, nu de la Guvern.

De ani de zile auzim cum Guvernul, oricine ar fi fost la conducerea lui, vrea sa taie pensiile si salariile, vrea sa introduca taxe noi si impovaratoare, vrea sa vanda tara la rusi, la americani sau cui da mai mult, sa ne saraceasca pe toti, si multe altele de acest fel. De fiecare data aflam aceste lucruri de la oponentii sai, si de fiecare data le ignoram, pentru ca sursa informatiilor, prin definitie, nu e una credibila.

Si totusi, de aceasta data lucrurile au stat altfel. Majoritatea ziarelor au preluat informatia ca si cum era deja ceva sigur, au inceput sa apara calcule despre impactul taxei asupra bancilor, ba chiar si bancheri care au declarat (sub protectia anonimatului, ce-i drept) ca au deja solutia: vor transfera taxa catre clienti. S-au facut comparatii cu Ungaria si Polonia, care au avut initiative asemanatoare, s-a discutat daca ar fi mai bine sa fie 0,5% sau ceva mai putin si daca taxa ar trebui sa se aplice pe toate activele sau doar pe unele dintre ele, exceptand, de exemplu, titlurile de stat. Batman, Batman, ca sa parafrazam o reclama celebra. Sau, adaptat la situatie: Bank-man, Bank-man...

Reactia investitorilor de la BVB a fost una de panica, actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania prabusindu-se accelerat miercuri si joi. Scaderea din prima parte a zilei de joi a fost chiar mai mare decat cea de miercuri, in ziua anuntului. Lipsa unei dezmintiri oficiale din partea Guvernului a facut ca si putinii investitori care se mai indoiau de autenticitatea informatiilor privind noua taxa sa fie convinsi ca e ceva real.

De ce l-au vazut toti pe Batman, cand de fapt nu era el? Ar trebui sa dea Guvernul dezmintiri oficiale pentru orice prostie lansata in spatiul public? Ei bine, se pare ca lucrurile s-au intors cu susul in jos de ceva timp. Nu numai ca Guvernul trebuie sa dea dezmintiri pentru orice i se pune in carca de catre adversarii politici, dar chiar si acele dezmintiri sunt vazute ca fiind mai putin credibile decat stirea pe care o dezmint. Ca dovada, preturile actiunilor BRD si TLV nu au mai revenit de unde plecasera miercuri, cu toate dezmintirile Executivului. Lumea il crede mai degraba pe un tert care spune ca Guvernul vrea sa faca ceva, decat pe reprezentantul oficial al Guvernului, care spune ca nu vrea sa faca asta. Ciudat, nu-i asa?

Ciudat, dar explicabil. Istoria recenta ne-a aratat ca zvonurile de acest fel, dezmintite la inceput de Guvern, au avut tendinta sa se confirme in cele din urma. Tinem minte cu totii scandalul din jurul pensiilor private, acuzatiile la adresa NN Pensii, declaratiile retractate de ministrul Finantelor, si vedem ca acum se discuta exact despre pretinsa ineficienta a pensiilor private obligatorii. Avem naivitatea sa credem ca atunci nu se discuta in cercurile politice despre nationalizarea pensiilor private si ca de-abia pe parcurs au aparut astfel de idei? Bineinteles ca nu.

Asta nu inseamna ca va fi la fel si acum, si ca taxa pe activele bancilor va fi pusa pe masa in cele din urma. Dar ne da suficiente motive de indoiala. Cine e nebun in toata aceasta poveste? Cel care ia serios un membru al Opozitiei atunci cand acesta atribuie Guvernului niste cresteri de taxe despre care nu a pomenit nimeni altcineva? Sau cel care are incredere in dezmintirile Guvernului, dupa ce a vazut ce s-a ales de celelalte dezmintiri de pana acum? E trist, dar e real. Si e, din pacate, noua realitate cu care trebuie sa ne obisnuim.

Autor: Marius Pandele
inchide