Editoriale

Informatii piata

Bitcoin, Jesus Coin sau Leu Coin?
Au trecut doar doua luni si jumatate de cand Jamie Dimon, presedintele celei mai mari banci americane, a numit moneda virtuala Bitcoin o frauda si a amenintat ca ii va concedia pe angajatii JP Morgan care o tranzactioneaza. Imaginea acestuia a avut cel mai probabil de suferit, pentru ca intre timp cotatia criptomonedei aproape s-a triplat, iar acum sunt multi care ii critica lipsa de inspiratie. Totusi, faptul ca Bitcoin-ul a depasit recent 10.000 de dolari nu inseamna ca Dimon nu a avut dreptate.

Diferenta intre frauda si afacere geniala e mai mica decat ar putea sa para. Oferta din anii ’20 a lui Charles Ponzi, 50% profit in 45 de zile sau 100% in 90 de zile, a fost pentru multi o afacere geniala care profita de diferentele de pret intre timbrele postale internationale. Caritas-ul romanesc a durat mai mult de doi ani, chiar daca nu avea in spate nicio poveste care sa explice sursa castigurilor uriase pe care le promitea. Ca regula generala, cei care au promis mai putin au avut un succes mai mare si mai indelungat. Bernie Madoff a tinut in viata cea mai mare schema Ponzi din istorie timp de aproape 20 de ani potrivit propriilor declaratii, insa exista pareri potrivit carora frauda ar fi durat mult mai mult de atat. Randamentele raportate de Madoff erau mari, dar credibile, iar acesta a fost, se pare, secretul principal al succesului.

Ce i-a lipsit lui Bernie Madoff pentru a reusi schema Ponzi perfecta a fost un plan de iesire. O pierdere brusca a unei mari parti a banilor, care sa echilibreze lucrurile. Ar fi fost si greu, pentru ca diferenta dintre activele reale si cele raportate in mod fraudulos era deja prea mare. Din pacate pentru el, Bernie avea la dispozitie un arsenal limitat cu care sa jongleze in lumea complicata a fraudelor financiare. Criptomonedele au dus insa lucrurile la un nou nivel. Frauda perfecta nu mai presupune sa faci promisiuni suficient de mici incat sa fie credibile, ci sa spui de-a dreptul ca vrei sa pui la cale o schema Ponzi sau ca ai nevoie de bani pentru ultimul model de BMW. Se mai poate numi ca fraudezi pe cineva daca i-ai spus de la inceput ca vrei sa-i iei banii si sa-i cheltuiesti pe vacante exotice si masini scumpe? Probabil ca nu.

Va ganditi cumva ca o asemenea abordare nu poate avea succes, ca oamenii nu pot fi atat de prosti incat sa investeasca de bunavoie stiind ca vor pierde banii garantat? Inseamna ca nu ati auzit inca de Jesus Coin (https://jesuscoin.network/). Asa cum au declarat chiar fondatorii sai, lansarea criptomonedei a fost o gluma, iar site-ul pare sa confirme acest lucru. Gluma sau nu insa, pana acum s-a strans echivalentul a circa 100.000 de dolari, fara sa fie clar ce asteapta la schimb investitorii. Poate iertarea pacatelor. Tot ce ar mai lipsi ar fi ca peste un an un Jesus Coin sa valoreze de 10 ori mai mult decat la lansare, si tabloul pietei de criptomonede ar fi complet.

Unul dintre argumentele aduse de sustinatorii Bitcoin impotriva lui Jamie Dimon a fost ca de pe urma unei fraude cineva profita, ceea ce nu ar fi cazul pentu Bitcoin. In realitate nu e chiar asa. Charles Ponzi a murit sarac, intr-un spital social din Rio de Janeiro. Lou Pearlman, fostul manager al Backstreet Boys si NSYNC, a murit in inchisoare, iar Bernie Madoff ar trebui sa traiasca pana la 221 de ani pentru a nu avea aceeasi soarta. In realitate, intr-o schema Ponzi nu castiga cel care a pus-o la cale, ci investitorii care retrag banii suficient de repede.

Bitcoin e schema Ponzi perfecta, indiferent daca a fost sau nu gandit de la inceput in acest fel. Misteriosul Satoshi Nakamoto, inventatorul Bitcoin (nu se stie daca e de fapt un om sau un grup de oameni) e considerat unul dintre cei mai bogati oameni (sau grupuri de oameni) din lume, cu circa 1 milion de Bitcoin pe care i-ar detine. Cel mai important, Nakamoto a reusit sa gaseasca planul de iesire pe care altii nu l-au putut identifica. Nimeni nu-l va putea acuza niciodata de nimic ilegal, pentru ca sistemul creat de el a ajuns sa se autointretina, chiar daca in spatele monedei virtuale e un vid. 
Vorbesc despre un vid pentru ca probabilitatea ca monedele conventionale sa fie inlocuite de Bitcoin sau de orice alta criptomoneda e una extrem de mica, aproape inexistenta. Singura inovatie este tehnologia blockchain, insa aceasta a fost deja copiata de multi altii, nu mai e de mult timp ceva particular Bitcoin-ului. Daca va exista cerere suficient de mare am putea vedea la un moment dat dolarul american, euro sau alte monede transferate pe un blockchain, iar atunci Bitcoin-ul chiar nu ar mai avea nimic particular.

Asa cum spuneam mai sus, chiar si dintr-o schema Ponzi se poate castiga. La Caritas au fost oameni care isi dadeau seama ca totul e o frauda, au investit bani in speranta ca va mai ramane in picioare cateva saptamani sau luni, si chiar au castigat. Cu atat mai mari sunt sansele de castig intr-o schema perfecta, gandita in asa fel incat fiecare nou participant e motivat sa contribuie la mentinerea in functiune a intregului sistem pentru cat mai mult timp.

Imparatul e gol, dar s-ar putea sa mai defileze prin fata noastra mult si bine. Puseul de crestere actual vine cel mai probabil ca urmare a anuntului Bursei de Marfuri din Chicago privind introducerea unui contract futures pe Bitcoin in perioada urmatoare. Vom mai vedea anunturi care sa duca in sus sau in jos cotatia BTC, iar speranta ca va deveni in mod real o moneda va muri greu. Pentru cei care cauta mai mult decat o cochilie goala, o privire mai atenta ar putea scoate la iveala oportunitati mai bune decat Bitcoin-ul. O posibilitate (nu o luati insa ca pe un sfat de investitii) este Ether-ul, acesta avand in spate o platforma destul de complexa prin care se pot lansa alte criptomonede, nu doar speranta iluzorie ca la un moment dat va lua locul dolarului. Probabil ca in multimea de oferte disponibile mai exista si alte oportunitati, insa e nevoie de timp si inspiratie pentru a gasi urmatorul unicorn.

Cine vrea insa cu adevarat sa dea lovitura nu trebuie sa investeasca intr-o criptomoneda, ci sa lanseze una. Asa cum am aratat mai sus, pretentiile investitorilor sunt atat de mici, incat ar fi jenant sa nu reusesti sa atragi o suma rezonabila, indiferent cu ce prostie te prezinti in fata lor.

P.S. Privind mai atent la Bitcoin si la criptomonede in general, am inceput sa am un gust amar gandindu-ma ce oportunitate pentru noi toti a ratat BNR, care nu a avut inspiratia sa puna leul pe blockchain. La 10.000 de dolari pentru un leu, am fi trait acum intr-un fel de Monte Carlo mai mare. Dar inca nu e timpul pierdut...

Autor: Marius Pandele
inchide