Editoriale

Informatii piata

Bursa – cronica de front
Ne apropiem de finalul lui 2017 si deja putem imparti acest an in doua mari perioade. Prima este cea a cresterilor semnificative, bazate pe politica de dividend mai mult decat solida a majoritatii blue-chips-urilor autohtone. Este perioada frumoasa si roz a bursei locale in care indicii au crescut cu circa 5% pe luna.

A doua perioada, cea a ezitarilor si  a corectiilor, a debutat in prima perioada din Iunie. Bursa a intrat intr-un razboi al influentelor politice care a uzat mult din entuziasmul investitorilor si din performanta acestui an.

Mai jos vedem, in mod sugestiv, zbateriile pietei locale reprezentate de evolutia indicelui BET-TR.  Dupa ce in primele cinci luni ale anului piata a cunoscut doar o directie, inceputul lunii Iunie ne aduce o prima scadere de amploare. Intram in zona in care declaratiile poilitice (mai degraba decat economice) au desenat un zigzag de mare amplitudine. 

Inregistram pe grafic 4 puncte de scadere care coincid, la perfectiune, cu momentele tensionate ale vietii politice romanesti. Primul incident este la inceputul lunii Iunie, atunci cand guvernul Grindeanu a fost atacat de propriul partid. Al doilea – cand am inregistrat si un minim al acestei perioade - este momentul declaratiei neinspirate a ministrului de Finante prin care se punea in discutie desfiintarea pilonului 2 de pensii private. Au urmat discutiile privind taxa pe activele bancare si cea mai recenta privind taxa de solidaritate.
 
 
sursa: ArenaXT

 Sigur au fost momente care au consolidat o atmosfera de incertitudine ridicata. Era evident ca dezechilibru dintre promisiunile electorale si realitatea finantelor publice se adancea. Se cautau solutii iar ele, in mod greu explicabil, erau devaluate publicului larg mult prea repede si fara studii de impact. Iar ulterior retrase sau modificate masiv. Un scenariu perfect pentru a stopa trendul pozitiv al bursei locale si pentru a determina marcari de profit.

In acest moment speram ca saga modificarilor legislative, a declaratiilor intoarse a doua zi sa fi trecut. Odata ce vom avea o lege a bugetului pe 2018, miza unor masuri economice pripite se va reduce la minimum. Probabil au vazut si politicienii nostri ca vorbim despre o poltica neproductiva
Urmeaza rezultatele financiare trimestriale. Sunt informatii foarte importante pentru ca pana in luna februarie nu vom mai avea un alt update financiar dinspre emitenti. Practic, vorbim de rezultatele financiare care vor sta la baza calculelor pentru randamentul dividendelor ce vor fi distribuite in 2018. Experienta ultimilor ani ne-a aratat ca acesta ramane vectorul de crestere principal pe bursa romaneasca.

Ma astept ca rezultatele financiare sa fie pozitive, astfel incat sa reflecte cresterea economica pe care economia romaneasca o inregistreaza. Daca va fi asa va fi destul de clar ca, deocamdata, scaderile de pe bursa sunt determinate de asteptarile negative fata de evolutia Romaniei, asteptari care sunt exagerbate si care pot suferi imbunatatiri in perioada urmatoare. De altfel trebuie sa remarcam ca in acest moment indicel BET-NG (al companiilor defensive:utilitati si energie) are un randament cu 50% mai mare decat al indicelui generalist BET, fapt ce indica scaderea masiva a apetitului de risc pe piata autohtona.

Daca bursa va castiga razboiul cu clasa politica romaneasca vom vedea in curand. Insa nu trebuie sa uitam ca astfel de momente produc si oportunitati. Pentru a le valorifica este nevoie fie de experienta, fie de viziune de investitor (nu de speculator).




Autor: Alin Brendea
inchide