Editoriale

Informatii piata

Bursa, PIB-ul si politica…
Din nou suntem tigri. Si nu doar in Europa. Romania a avut o crestere a PIB-ului in trimestrul trei care a depasit-o chiar si pe cea a Chinei. 8,8% pe serie bruta a crescut PIB-ul Romaniei in cel de-al treilea trimestru al acestui an.
 
Chiar si publicatia Bloomberg a alocat timp si spatiu pentru noi: "Rare Event” spune cotitidanul Bloomberg amintind de faptul ca Romania a mai intrecut China in evolutia PIB doar in 2008, iar atunci stim cu toti ca nu a fost un final prea fericit.

De ce Bursa a ramas inerta la o astfel de realizare? Cred ca din doua motive: primul ar fi acela ca Bursa masoara mai mult asteptarile in privinta viitoarelor rezultate. Sigur, apreciaza si trecutul, insa intr-o masura mai mica si doar pe termen scurt. Rezultatele bune ale companiilor la trimestrul trei au determinat in general o usoara apreciere a cotatiilor (cu unele exceptii). Astfel, primul motiv este ca desi PIB-ul se apropie de o evolutie cuantificata printr-un numar cu doua cifre, asteptarile nu sunt prea optimiste. 
 
Cel de-al doilea motiv a devenit in ultimele 6 luni o conditie a pietei locale de capital: contextul politic, teama de instabilitate si de predictabilitate generate de declaratiile din zona politica, temerile privind viitorul pilonului 2 de pensii, insa probabil ca cel mai important este faptul ca amalgamul de masuri anuntate sunt privite cu neincredere de investitori, antreprenori, consultanti, etc., acestia avand asteptari mai degraba sumbre in privinta rezultatului acestor masuri. 
 
Cele doua motive enuntate mai sus consider ca sunt raspunsul la intrebarea: De ce Bursa a ramas inerta la o astfel de realizare? (cresterea record a PIB-ului). Totusi, in momentul de fata, cotatiile au sanctionat deja aceste masuri, discutii, temeri. Am pierdut un tempo foarte bun de pe pietele internationale care in ultima luna si-au depasit des propriile recorduri. Ca atare, chiar daca lucrurile nu sunt foarte roz in acest moment,  chiar daca piata locala de capital nu a oferit prea multe motive de bucurie incepand cu finalul lunii iunie al acestui an, cred ca avem motive sa fim optimisti pentru viitor. Preturile actiunilor au ramas in urma, desi companiile si-au pastrat deocamdata evolutia buna. Multe dintre masurile care speriau investitorii au fost ori anulate ori amanate (vezi TVA Split). 
 
Bursa a fost prima care a sanctionat aceste derapaje, tot bursa ma astept sa fie prima care sa reactioneze dupa ce se termina toata aceasta agitatie, dupa ce se voteaza bugetul si dupa ce companiile se vor adapta (si ma astept sa se adapteze bine) la noul cadru legislativ. Ziceam mai sus ca Bursa apreciaza mai degraba viitorul. Rezultatele companiilor pentru cel de-al treilea trimestru cred ca sunt suficient de bune pentru a crea asteptari optimiste. Ma refer in primul rand la dividende. Avem companii care au deja un profit/actiune de 10% din pretul actiunii si mai este un trimestru. Acestea au o politica de dividend stabila astfel ca in urmatoarele luni probabil ca piata va evolua sub acest auspiciu.

In concluzie, in lipsa unor derapaje pe pietele internationale, piata locala de capital ma astept sa recupereze decalajul din a doua jumatate a acestui an. Din punct de vedere fundamental, o simpla corectie a dezechilibrului din acest moment si piata poate sa atinga noi maxime. Iar atunci vom spune ca acest moment a fost o oportunitate.


Autor: Simion Tihon
inchide