Editoriale

Informatii piata

Bursa a inverzit prima
Chiar daca finalul iernii calendaristice ne-a adus o iarna autentica, bursa a imprimavarit de mai mult timp. Cu o crestere de peste 9%, verdele bursier pare unul intens. Investitorii pe bursa traiesc un inceput de an pozitiv, cei care au crezut si mizat pe bursa romaneasca primind, pana in acest moment, o recompensa meritata.

Cresterea inregistrata in 2018 ne aduce aminte de inceputul anului trecut (+11 % in perioada aferenta din 2017), insa in acest an bursa romaneasca pare decuplata in mod pozitiv  -rare au fost aceste momente - de evolutia pietelor internationale. De exemplu, pietele europene inregistreaza scaderi aproape generalizate in 2018, piata germana scazand cu peste 4%. Recentul derapaj inregistrat pe bursa americana (care a generat panica bursiera dupa o lunga perioada de acalmie) a fost depasit cu brio de catre piata autohtona, saptamana incheind in jurul maximelor din anul curent. Cu siguranta am asistat la o evolutie atipica.

Cred ca evolutia din 2018 ne arata o piata bursiera interna care se maturizeaza. Fara indoiala simtim efectul dezvoltarii unor investitori institutionali interni de dimensiuni mari (ma refer la fondurile de pensii) dar si la unui public de retail cu mai multa experienta. Insa, principala ancora o reprezinta rezultatele anului 2017 care s-au metamorfozat pe bursa in rezultate bune pentru emitenti listati la BVB. Cu un randament mediu al dividendelor de circa 8%, companiile de top (cele din indicele BET) ofera argumente suficiente pentru investitorii prezenti pe piata romaneasca.

Stabilitatea pietei interne si randamentul record al dividendelor (probabil vom inregistra un maxim al ultimilor ani dar si a celor care vor veni) par sa estompeze suficient neajunsul unei lichiditati inca mici. Bursa locala devine astfel o zona de investitii eligibila pentru tot mai multi investitori. Chiar daca nu beneficiaza de imaginea poleita a marilor piete bursiere detine argumentul mult mai solid al evaluarii atractive pentru marea majoritate a companiilor listate!

Ce va urma de acum incolo este, ca de obicei, greu predictibil. Probabil pana in zona datelor de inregistrare pentru acordarea dividendelor piata va avea inca motoare puternice de crestere. Insa, vara si toamna acestui an vor copia scenariul anului trecut, corectand semnificativ cresterile primei parti din an, sau vom vedea un trend bursier mai longeviv? Este adevarata intrebare.

Cred ca raspunsul va fi determinat de nivelul de lichiditate al pietei locale. Mai exact, pentru a mentine un trend pozitiv prelungit cred ca este nevoie de o lichiditate care sa creasca semnificativ. Altcumva, riscul de lichiditate asociat (in mod traditional am putea spune) investitiei pe bursa romaneasca va functiona si isi va arata efectele ca si in alte momente. Lipsiti de ancore pe termen scurt (cum sunt acum dividendele) investitorii vor fi mult mai sensibili la riscurile economice interne care cu siguranta vor fi, cel putin, asemnatoare cu cele din 2017.

Ca atare, cheia trendului pietei locale cred ca va fi reprezentat de lichiditatea bursei. O piata de derivate functionala, ca instrument pentru cresterea lichiditatii, pare acum un obiectiv zero pentru piata locala. Lupta pietei locale pentru o lichiditate mai mare – criteriu si pentru accederea in zona pietelor bursiere emrgente –capata astfel noi valente.


Autor: Alin Brendea
inchide