Editoriale

Informatii piata

Bursa ca instrument de economisire


La finalul lunii noiembrie, constatam ca am avut o noua luna apatica la Bursa, cu volume reduse si evolutii modeste ale indicilor bursieri. Schimbarea Guvernului a avut un efect sub asteptari, aceasta “criza” politica nefiind vizibila prin prisma volatilitatii cotatiilor actiunilor. Inchidem astfel luna cu un Guvern nou, tehnocrat, si care, ca orice schimbare, naste un usor optimism care speram sa fie mai vizibil in decembrie.

Singurele evenimente de remarcat in aceasta luna ar fi scaderea cotatiei Romgaz si volatilitatea preturilor actiunilor BRD si Banca Transilvania. Corectia pretului actiunilor SNG a fost in prima faza generata de oferta prin care Fondul Proprietatea si-a redus expunerea pe acest emitent. Ulterior, rectificarea BVC-ului pentru acest an, mai pesimita cu 500 milioane lei in privinta profitului, alaturi de discutiile privind taxarea suplimentara a profitului s-au alaturat primului factor catalizator al scaderii. In privinta bancilor, dupa un parcurs bun in primele trei saptamani din luna raportat la restul pietei, aprobarea legii care permite celor care au achizitionat o proprietatea printr-un credit ipotecar sa dea casa bancii si astfel sa scape de datorie. Aceasta lege “a darii in plata” a determinat in ziua in care a fost adoptata o scadere de pana la 6% a cotatiilor BRD si Banca Transilvania. Ultima zi de tranzactionare din luna, mai concret in inchiderea sedintei, cotatiile BRD si TLV au suferit o noua lovitura scazand cu 3,39%, respectiv 4,49%. In genere, miscarile ample genereaza oportunitati. Sa vedem daca asa este si de data aceasta.

Revenind la ideea titlului, desi pietei locale de capital ii sunt frecvent aduse atribute ce au o conotatie negativa, de cele mai multe ori pe buna dreptate, cred ca bursa, asa cum este ea, este un veritabil instrument de economisire. Actiunile blue-chip pot fi alternativa castigatoare atunci cand vorbim de economisire pe termen lung.

Bursa ca instrument de economisire se adreseaza tututor. Placand de la cei care au deja un portofoliu de actiuni si pana la aceia care nu dispun de capital, insa pot si vor, lunar, sa economiseasca un procent din venituri. Stiti cati bani va avea o persoana care economiseste timp 30 de ani (adica exact perioada pe care sunt acordate cele mai multe credite ipotecar) cate 500 de lei/luna si cumpara actiuni care au in final un randament de 10% anualizat (un procent ce nu este deloc exagerat daca privim ultimii ani, inclusiv cei in care a fost criza financiara)? La finalul celor 30 de ani, contul de investii va avea in conditiile de mai sus peste 1.000.000 lei. Da, mai bine de 10 miliarde de lei vechi sau daca vorbim in euro, 225.000 euro.

Cred ca sunt foarte multe cazuri care s-ar incadra in randul celor care pot ecomisi lunar cei 500 lei si pentru care in momentul de fata nici cea mai optimista proiectie nu le-ar aduce la finalul celor 30 de ani un activ net de peste 1.000.000 lei. Exemplele pot continua: 100$/luna, la acelasi randament de 10%/an ar genera in 10 ani un cont de 20.000$, iar in 30 de ani peste 200.000$.

Aceste exemple sunt testate deja in pietele dezvoltate. Ce-i drept, cu o implicare din partea statului, care a pus bazele si infrastructura pentru a incuraja economisire: in SUA avem planuri de economii: 401k, 403b, 457b etc., iar in Marea Britanie avem ISA (cont de economii individual). Chiar daca va mai dura pana vom avea un astfel de cadru organizat si in Romania, putem incepe de pe acum sa utilizam bursa ca instrument de economisire. Este nevoie doar de perseverenta si de o atitudine pro economisire.

Simion Tihon
Broker
27 noiembrie 2015


Autor: Simion Tihon
inchide