Editoriale

Informatii piata

Bursa de la Bucuresti - pe drumul spre pietele emergente

Criza din Grecia… Cum altfel am putea incepe un editorial despre evolutia unei burse in aceasta vara daca nu prin raportarea la evenimentele ce au tinut pietele financiare in suspans si anume negocierile dintre Grecia si creditorii sai? Acum pare ca toata sarada creata de diversitatea scenariilor, respectiv de rezultatele partiale ale negocierilor (care la momentul respectiv, ar fi putut fi considerate rezultate finale) a fost doar un motiv pentru ca pietele sa se scututre putin si sa isi vada apoi de parcarsul aferent unei economii in crestere.

Dar de ce piata locala, indicii BVB, nu au fost intimidati de scenariile dezastruase privind Grecia? Cum am reusit noi, de data acesta, sa rezistam mai bine decat alte piete, obisnuiti fiind sa fim corelati si chiar sa exageram temerile din pietele de capital? Desi piata locala este la maximul ultimilor 7 ani, vedem in graficul de mai jos cum indicele BET-TR nu s-a lasat impresionat de faptul ca Grecia ar putea iesi din zona euro. Mai mult, cand deznodamantul a parut a fi unul poztiv, a reactionat cu maturiate si si-a asumat o crestere deloc de neglijat si asta in ape mai limpezi decat cu numai o luna in urma. Astfel, avem un prim raspuns pentru “Criza din Grecia ar putea fi avancronica unor cresteri ale burselor?”: Da, criza din mai-iunie-iulie 2015 a datoriilor Greciei a fost o noua oportunitate de a cumpara actiuni mai ieftin.


grafic indicele BET-TR pe 6 luni; sursa: Prime Analyzer (www.primet.ro)

Pe langa aspectele de ordin fundamental, atat cele care plaseaza actiunile romanesti pe o pozitie foarte buna, cat si cele care sustin optimismul pentru o economie in crestere, evolutia din iulie a confirmat ca exista capital si interes pentru piata noastra, iar din diverse motive, deciziile de investire au fost amanate. Asa cum in iulie s-a putut remarca, amanarea nu poate dura o vesnicie. Pentru a intari aceasta remarca, precizez si faptul ca au intrat in atentia investitorilor si actiunile considerate a fi intr-un esalon secund. Pare a se plia destul de bine pe scenariul din 2004-2006, cand piata, desi avea motive de crestere (intrarea in NATO), a avut circa 9 luni e evolutie laterala pentru ca abia apoi sa se descatuseze.

Sigur, nu putem sa ne asteptam la o amploare similara cu cea din 2004 – 2006, dar daca Romania isi pastreaza actualul parcurs ascendent, chiar si cu bunele si relele existente, putem fi optimisti ca actiunile listate la Bucuresti se vor dovedi o investitie inspirata.

Revenind la titlu, drumul spre pietele emergente incepe sa fie batatorit si cred ca este unul dintre factorii care au tinut piata noastra atat de rigida atunci cand bursele straine scadeau de teama iesirii Greciei din zona euro. Cei mai sceptici, ar spune ca bucuria a durat putin, lichiditate revenind la cotele de avarie in scurt timp, iar cumparatorii fiind din nou destul de absenti in piata. Asa este, dar cred ca mai imprtant este faptul ca am avut o piata care a rezistat foarte bine socurilor externe si in care vanzatorii sunt din ce in ce mai putin dispusi sa vanda la actualele cotatii. In umbra celor expuse mai sus, avem motive sa credem ca a doua jumatate a anului va fi una buna pentru actiunile romanesti, invatand din nou faptul ca orice criza poate fi de fapt o oportunitate.

Simion Tihon
Broker
24 iulie 2015


Autor: Simion Tihon
inchide