Investitia pe piata de capital este o optiune pentru detinatorii de lichiditati. In cautarea maximizarii castigurilor din capital, in functie de asteptarile privind evolutia economiei, se succed mai multe variante, considerate pe rand ca fiind capabile sa aduca plus-valoarea dorita. In momentul de fata, cred ca ne aflam intr-o intersectie a ciclurilor economice. De recesiune se vorbeste din ce in ce mai rar, iar revenirea a fost deja confirmata de mai multe economii.
Trecerea la o alta etapa economica ii determina pe investitori sa-si redirectioneze capitalul. Chiar daca e impropriu, deocamdata, sa spunem ca ne aflam la inceput de accelerare economica, piata de capital a intrat deja in vizorul unor detinatori de capital, din ce in ce mai nemultumiti de randamentele oferite de piata monetara.
Pe 30 septembrie urmeaza o noua sedinta a BNR, cele mai multe asteptari fiind pentru o noua reducere a dobanzii de polica monetara. Agresivitatea aratata de BNR cred va face ca o parte din capital sa migreze din depozite spre bursa.
Confirmarea faptului ca exista o nemultumire in randul celor care isi tin economiile in depozite bancare a fost data de interesul mare avut de investitorii de retail pe transa mica din cadrul IPO Nuclearelectrica. Practic, investitorii mici au subscris peste 14 milioane de actiuni in conditiile in care pe transa lor au fost alocate doar 2,5 milioane actiuni (rata de subscriere de 564%). Micii investitori ar fi reusit astfel sa acopere peste 56% din intreaga oferta. Din pacate, acest interes nu s-a manifestat si de investitorii institutionali. Pe aceasta transa nu putem sti gradul de subscriere, insa faptul ca pretul final a fost egal cu minimul intervalului arata un scepticism din partea acestora.
Efortul micilor investitori demonstreaza faptul ca exista o nevoie de instrumente financiare in care oamenii sa isi poata plasa banii. O parte din banii ramasi in urma acestei oferte au ajuns direct in piata, evolutia bursei din aceasta saptamana fiind proba rationamentului de mai sus.
Prin programul convenit cu FMI, statul si-a asumat listarea la bursa a mai multe companii de renume, in special din domeniul energetic. Aceste listari vor reprezenta o combustie pentru piata de capital locala, insa este foarte probabil ca ele sa nu fie suficiente. In demersul revitalizarii bursei consider ca ar trebui fi nevoie de o implicare suplimentara a statului. Si asta intr-o relatie de win-win. Alaturi de companiile pe care statul are de gand sa le aduca la bursa, utilizarea pietei de capital de catre stat pentru a se imprumuta direct de la populatie ar veni in completarea demersului de vitalizare a bursei. Pe de o parte, bursa ar castiga din crearea unei lichiditati ce ar duce la maturizare pietei si pe de alta parte statul si-ar putea reduce costurile de imprumut, multumindu-i totodata si pe cei ce se aflau in cautarea unor instrumente cu venit fix.
Dupa ce investitorii si-au aratat interesul pentru primul IPO dupa mai bine de cinci ani, in mai putin de doua luni, ar trebui sa asistam la o noua oferta: Romgaz. Mai mare, mai importanta si capabila sa atraga si mai multi bani. In concluzie, cred ca bursa va avea un final de an in care va beneficia de o crestere semnificativa a vizibilitatii si care va aduce un plus de lichiditate, oferind oportunitati atat celor deja implicati cat si celor ce vor testa piata in cadrul ofertelor publice.
Simion Tihon
Broker
27 septembrie 2013
Autor: Simion Tihon