Avem un inceput de an atipic. Bursa romaneasca creste cu peste 12% in primul trimestru - triplu decat urmatoarea bursa europeana, detasandu-se, la acest capitol, in mod net ca un lider european. Corectiile pietei americane de la inceputul lunii februarie, razboiul vamal americano-chinez, scaderea burselor europene, nu au intors din trendul crescator piata locala. Orice tentiva de scadere a fost rapid anihilata de ordinele de cumparare care se afisau nerabdatoare in piata. Sa fie economia romaneasca in cea mai buna forma, politicile guvernamantale sa exceleze, in sfarsit? Probabil un raspuns afirmativ ar fi considerat neserios. Cel putin de majoritate.
Evident, alta trebuie sa fie explicatia. Ea trebuie cautata in politica de dividend a companiilor listate, in special in cea a celor cu pondere importanta in indicii BVB. Parcurgem, de cativa ani, o perioada in care actionarii marilor companii listate isi cer "rasplata” investitiilor sub forma de dividende intr-o maniera tot mai accentuata. Astfel, eticheta, vehiculata de companii de analiza bursiera renumite, de bursa cu cel mai mare randament al dividendului, incepe sa se banalizeze pentru piata locala.
Daca ne raportam la provenienta actionariatului in indicele BET avem 2 categorii de emitenti. Avem companiile de stat care detin circa un sfert din BET si restul companii private. Companiile de stat au dus ratele de distributie ale dividendelor din profitul net anual la procente neverosimile. Prin memorandum guvernamental a fost fixat un minim de 90% dividend din profitul net. In practica, anul trecut si avem propuneri si in acest an, s-a apelat si la rezervele companiile create in anii precedenti astfel incat am avut dividende care au depasit profitul anual al companiilor!
Firmele cu capital privat au patru mari reprezentanti in BET: Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, OMV Petrom si BRD. Impreuna detin 2/3 din indicele BET - deci larga majoritate. Daca Fondul Proprietatea a obisnuit deja investitorii, in ultimii ani, cu o politica agresiva de distributie catre actionari (dividende sau rambursari de capital), Banca Transilvania a inceput sa ofere pe langa "clasicele” actiuni gratuite si dividende cash.
Pe de alta parte, BRD poate fi numita surpriza acestui sezon de dividende, profitabilitatea record din 2017 transmitandu-se intr-o propunere de dividend foarte generoasa (11% din pretul actual al actiunii). Ultima stire pozitiva a furnizat-o chiar OMV Petrom care a comunicat in aceasta saptamana o schimbare a politicii de dividend – va incerca ca de la an la an cel putin sa mentina aceleasi dividend intentionand in fapt o crestere a lui graduala.
In aceste conditii actiunile romanesti atrag investitorii pentru ca ofera ceva concret pe termen scurt: randamente ridicate ale dividendelor. Vorbim despre investitori cu apetit de risc scazut si cu orizont investitional mediu spre lung, care apreciaza investitia in actiuni lichide, profitabile si cu dividende generoase. Vorbim despre profilul unor investitori institutionali. Acestia sunt in masura sa furnizeze explicatia principala a evolutiei pietei locale in primul trimestru.
Bursa romaneasca se profileaza tot mai accentuat ca o bursa a investitiilor pentru dividende. Este o piata favorabila investitorilor incepatori, ai celor cu profil redus fata de risc sau a celor care cauta alternativa pentru economisirea in depozite bancare. Evident, rate de distributie atat de ridicate nu sunt sustenabile pe termen lung, insa intrarea in zona de maturizare a ciclului economic pe care il traversam si politica economia a statului roman lasa loc pentru mentinerea acestei caracteristici a pietei locale pentru inca doi-trei ani.
Autor: Alin Brendea