Editoriale

Informatii piata

Bursa dupa dividende

Vectorul principal al pietei romanesti, in ultimele saptamani, l-a constituit politica exceptionala de dividend a multor emitenti. Cu o rata de distribuire a dividendului din profitul net de circa 90% pentru multe dintre companiile listate, avem un an cu adevarat exceptional. Practic asistam la un proces de transfer masiv de lichiditati dinspre emitenti inspre actionari. Este un proces favorabil cotatiilor bursiere pe termen scurt insa discutabil daca ne raportam la termenul mediu si lung.

Pentru piata romaneasca perioada urmatoare este una incerta. Lipsita de atractivitatea pe termen scurt a dividendelor, bursa va trebui sa ofere alte stimulente pentru investitori pentru a mentine conditii de lichiditate acceptabile si pentru a reusi sa evite corectii semnificative fata de aprecierile din acest an. Care ar putea fi acestea?

In primul rand am putea vorbi despre continuarea programului de privatizare al statului roman. Nume precum Transgaz, Romgaz sau Hidrolectrica vor suscita cu siguranta interes, insa definitoriu va fi climatul de pe pietele internationale de care depinde atitudinea investitorilor institutionali, deci implicit succesul acestor oferte. Tot ceea ce este nou atrage, insa pentru a actiona, investitorii au nevoie, mai mult decat oricand , de argumente solide.

In al doilea rand predicitibilitatea unor randamente monetare mici va mentine un interes crescut pentru alternativele investitionale disponibile. Este un factor care va fi cu adevarat vizibil doar daca apetitul de risc va fi la cote acceptabile, tinand cont ca investitia bursiera inseamna asumarea de riscuri crescute. Alocarea unui procent minoritar din sumele depozitate in piata monetara ar sustine o evolutie ascendenta a pietei bursiere pe termen mediu.

Un al treilea argument ar putea fi furnizat de subevaluarea multora din actiunile de top listate la bursa. Exista inca suficient de multi emitenti cu o situatie financiara solida si cu o dinamica pozitiva a rezultatelor financiare, care se tranzactioneaza la cotatii reduse. Este un argument generalist dar care poate influenta semnificativ evolutia bursei in conditiile scaderii aversiunii de risc a detinatorilor de capital.

Nu in ultimul rand evenimente specifice diversilor emitenti pot avea un impact pozitiv major pe piata bursiera. Listarea FP pe o alta bursa sau concentrarea actionariatului SIF sunt astfel de exemple, ale unor situatii care pot impulsiona nu doar cotatia bursiera a unui emitent ci evolutia pietei in ansamblu.

Argumentele de mai sus ar putea oferi temei pentru o evolutie pozitiva a pietei in urmatoarele luni, insa esentiala ramane (din pacate) starea economiei Uniunii Europene si mai corect spus perceptia asupra acesteia. Ca si tara, inca periferica, raportat la constructia europeana, suntem printre cei mai dependenti de fluxurile de capital investitional care vin in aceasta zona sau care se retrag.

Ca atare vom traversa o perioada plina de provacari, in care reusita eforturilor unor tari europene (Grecia, Spania, Italia) de a-si recalibra economia va fi esentiala pentru evolutia pietei bursiere. Desi piata romaneasca nu duce lipsa de argumente optimiste ele palesc deocamdata in fata unor piete de capital care gandesc si actioneaza global.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
11 mai 2012


Autor: Alin Brendea
inchide