Editoriale

Informatii piata

Bursa este intr-un moment de maxim local?

Cresterea si scaderea pietelor bursiere reprezinta procese complexe, impredictibile si greu de modelat. Insa, combustibul care le alimenteaza este, intotdeauna, diferenta dintre asteptarile pietei dintre momentul T si momentul T+1. Cu alte cuvinte pietele tind spre un echilibru generat de media asteptarilor investitorilor. Cand diverse evenimente genereaza asteptari puternic diferite, cu siguranta, vom inregistra evolutii semnificative ale cotatiilor bursiere. Asteptarile investitorilor sunt chestiuni puternic subiective fiind influentate de cercuri concentrice reprezentate de informatiile micro, de mediul economic, de mediul politic sau de tendintele globale in care piata evolueaza.


Mai jos avem graficul cel mai reprezentativ al evolutiei pietei bursiere romanesti din ultimii 4 ani – BET-XT-TR. Este un indice care tine cont de dividendele distribuite, reliefand astfel, cel mai fidel, nivelul de oportunitate al pietei locale. La lansarea lui (final de martie 2015) valora 700 de puncte, in prezent inregistram aproape o dublare pana la nivelul de 1320 puncte. Aceasta crestere este echivalenta unei aprecieri anuale de peste 15% in toti acesti 4 ani si jumatate. O evolutie cel putin decenta pentru cei care au investit pe bursa romaneasca.

 

                   Sursa: ArenaXT

Este fascinant sa vezi intr-un singur grafic miscarile unei piete care inglobeza trairi intense, generate de moment, de teama (transformata uneori in panica), de avaritie (ce frizeaza deseori lacomia), sau perioade de acalmie in care investitorii sunt nehotarati si cauta semnale pentru un trend clar.

 

Cele mai ample miscari din acest grafic le inregistram in ultimul an. Ele au provenit din declaratii/propuneri legislative care au schimbat radical asteptarile investitorilor. Iesirea garficului din intervalul de crestere de la finalul lui 2019 a fost determinata de cvasicunoscutele propuneri economice guvernamentale prin care sectoare de baza ale economiei erau afectate, la fel cum osatura principala a pietei locale – fondurile de pensii - ar fi fost puternic impactata. Revenirea pietei s-a produs in doua etape pe masura ce perspectivele pietei in ochii investitorilor au redevenit pozitive. O prima etapa s-a consumat in momentul in care s-a confirmat scenariul unei „indulciri” semnificative a propunerilor negative initiale, iar o a doua etapa atunci cand mediul politic romanesc a indicat o sustinere extrem de scazuta fata de o astfel de abordare – momentul alegerilor europarlamentare.

 

Am scapat de asteptarile meganegative ale inceputului de an, fapt ce a permis pietei sa recupereze si chiar sa creasca accelerat. Din acest punct de vedere, motoarele cresterii par sa isi fi consumat combustibilul. Ne putem astepta ca indicele BET-XT-TR sa revina in intervalul de crestere al pietei, ceea ce ar insemna o corectie de 5%-10%?

 

Raspunsul este mai degraba pozitiv. Pozitivarea asteptarilor investitorilor pe cale administrativa (declaratii/masuri guvernamentale) s-a epuizat. In planul economic datele economiei nationale nu arata rau, insa dezechilibrele deja nu mai pot fi ignorate si instiga la o minima prudenta. Rezultatele companiilor listate vor fi probabil bune, vor sustine actualele cotatii, la un nivel teoretic, insa nu vor fi suficiente pentru a „arunca” piata si mai sus.

 

Pe de alta parte riscul unor corectii externe este mai ridicat ca oricand in ultimele luni, iar modificare dobanzii de politica monetara pe piata americana produce intotdeauna o volatilitate bursiera crescuta (FED tocmai a scazut dobanda de interventie). Problema Brexit va urma sa fie transata in toamna intr-o maniera nu foarte predictibila in acest moment. Si nu in ultimul rand, alegerile prezidentiale din Romania vor produce un oarecare sentiment de asteptare din partea investitorilor, in incercarea acestora de a confirma schimbarea politica ce pare ca traverseaza societatea romaneasca.

 

Ca atare, ipoteza de a deveni mai prudenti, de a marca o parte din profiturile acestui an devine una viabila. Pe de alta parte suntem departe de a avea argumente pentru a declara sfarsitul trendului de crestere al pietei locale ce pare sa se mentina pe un trend multianual de crestere semnificativa si care, inca, este sustinut de nivelul de subevaluare al emitentilor listati.


Autor: Alin Brendea
inchide