Editoriale

Informatii piata

Bursa intr-o mare de incertitudine
In ultimele saptamani piata bursiera a intrat intr-un mod de „lichiditate scazuta”. Investitori par indecisi, vedem putine tranzactii si o stare de cvasi-asteptare oarecum apasatoare.

In fapt, aceasta realitate provine din prea multa incertitudine prin care trebuie sa navigam. Exista trei planuri care genereaza multa lipsa de claritate si care fac ca deciziile de investitii sa fie blocate, in asteptarea unor elemente clarificatoare.

Primul plan este cel al inflatiei si al ratei de politica monetara. Avem, in sfarsit, semne ca trendul inflationist ar putea sa fi ajuns la un punct de inflexiune. Pe de alta parte bancile centrale confirma ca nu vor stopa cresterea dobanzilor de referinta de la primele semnale ale unui proces de dezinflatie, de frica ca acest proces s-ar opri prea repede. Cat de mult vor creste dobanzile de politica monetara? dupa cat timp de la calmarea inflatiei vor considera bancile centrale ca este momentul ca trendul ascendent sa devina descendent? sunt intrebari cu raspunsuri vitale pentru evolutiile bursiere pe termen scurt.

Al doilea plan este cel al crizei energetice. Ce efect va produce in aceasta iarna, ce preturi si mai ales ce cantitati de produse energetice vor fi disponibile? Sunt intrebari ale caror raspunsuri vor evalua posibilitatea ca criza energetica sa realimenteze inflatia si sa blocheze activitatea economica.

Al treilea nivel si poate cel mai important este cel al fricii de recesiune. Tot mai multe declaratii, analize indica faptul ca pentru zona euro va fi o realitate economica inevitabila. In acelasi timp, toate zonele economice mondiale prezinta un risc crescut de scadere economica. Impactul economic al unei recesiuni este, evident, unul negativ pentru burse, insa ceea ce nu putem sti in acest moment este cat va dura si mai ales ce amploare ar putea avea retragerea activitatii economice.

Iata asadar o groaza de intrebari la care, deocamdata, investitorii nu detin raspunsuri. De aici lipsa claritatii investitionale pe termen scurt, la pachet cu volumele si valorile mici de tranzactionare.

Incertitudinea a insotit evolutiile bursiere pe tot parcusrul acestui an, odata cu declansarea razboiului din Ucraina. Este interesant sa vedem ce emitenti au reusit sa parcurga mai bine sau mai prost aceasta perioada. Am ales sa masuram aceste evolutii prin apropierea de maximele si de minimele ultimului an. Ne-am marginit la societatile cu o capitalizare reprezentativa eliminand cei mai mici emitenti.
 
Printre companiile care sunt in zona minimelor din ultimul an inregistram, in special, companii afectate de criza energetica. Regasim Electrica, Transelectrica sau ALRO Slatina. Companiile indatorate si cu profil de crestere sunt si ele afectate, regasind in aceasta zona companii precum Sphera sau Digi. Surpinzatoare, oarecum, intr-un astfel de clasament este aparitia societatilor din industria farma (Antibiotice, Biofarm si Zentiva). Trebuie sa remarcam ca un astfel de top este influentat si de scaderile datorate operatiunilor corporative, de tipul distributiei de dividende sau acordarii de actiuni gratuite.
 
 
In zona pozitiva a evolutiilor bursiere, a emitentiilor aflati in zona maximelor din ultimul an, regasim companii aflate preponderent in sectorul financiar si in cel energetic. BVB este performerul acestui clasament, clasament unde oarecum suprinzator regasim si titlurile SIF. Companiile energetice cum ar fi OMV Petrom, Nuclearelectrica sau Fondul Proprietatea se mentin in zona maximelor bursiere anuale datorita rezultatelor financiare exceptionale ale sectorului energetic. De remarcat pozitionarea pozitiva a titlurilor Transgaz care, desi afectata financiar de cresterea pretului gazului metan, nu a fost penalizata de catre investitori dar si a TTS – transportatorul fluvial care a raportat rezultate financiare foarte bune, reusind sa fructifice conjuctura favorabila determinata de conflictul din Ucraina.
 
 

Autor: Alin Brendea
inchide