Editoriale

Informatii piata

Bursa la jumatatea anului
Am parcurs jumatate din 2018 pe bursa romaneasca. Avem sentimente amestecate. Am atins maxime, la finalul lunii Aprilie, nesperate la inceputul anului de catre majoritatea investitorilor, dupa care am pierdut buna parte din crestere. Discutiile privind soarta pilonului 2 de pensii, dar si instabilitatea politica interna au contribuit decisiv la aceasta ajustare.
 
Mai intai sa vedem ce a facut bursa in acesta perioada. Depinde fiecare la ce se uita. Optimistii pot privi catre indicele BET-TR care a crescut cu 11% (este un indice care tine cont si de dividendele distribuuite). Pesimistii se vor uita obligatoriu catre BET-FI indice care a scazut cu 5%. Personal cred ca indicele cel mai reprezentativ, din punct de vedere al componentei si al ponderilor emitentilor inclusi, este BET-BK. Acesta a scazut cu circa 1.7%. Daca tinem cont si de dividendele platite de companii performanta pietei ar fi undeva la 4%. Aceasta este crestere medie a pietei romanesti.
 
Spre comparatie piata americana inregistreaza o crestere anemica de putin peste 1% in timp ce pietele europene sunt pe scadere. Fie ca ne uitam la indicele german DAX – 3% sau la vecinii polonezi – 11%, putem considera evolutia pietei locale ca una buna.
 
In prima parte a anului vectorul principal de crestere al pietei l-a constituit (nicio surpriza) politica de dividend generoasa a numerosi emitenti listati. Acum piata locala nu mai are, cel putin pe termen scurt, acest sprijin. Ca atare, revin in primplan factorii clasici care influenteaza cotatiile bursiere: situatia companiilor si mediul economic si politic in care bursa evolueaza.
 
Rezultatele companiilor vor continua sa vina pozitive. Economia inca creste si asta o vom vedea si in bilantul majoritatii emitentilor de top listati la BVB. Rezultatele semestriale ale companiilor vor sustine actualul nivel al pietei si vor pleda, in multe situatii, pentru niveluri mai ridicate ale cursurilor de tranzactionare. In schimb mediul macroeconomic incepe sa arate nuante de gri tot mai apasate. Costul de finantare pe 10 ani al Romaniei a crescut in acest an cu circa 20% de la 4.2% la peste 5%. Inflatia acompaniata de cresterea dobanzilor interbancare arata o economie incalzita si care isi consuma accelerat potentialul de crestere.
 
Deciziile economice viitoare par ca vor fi captive aceleasi logici politice cu care suntem obsinuiti. Nu neaparat ce e este bine ci ceea ce este primit de electorat bine. Cu atat mai mult cu cat in mai putin de un an intram intr-un nou ciclu electoral. Putem spune ca mediul macroeconomic si cel de politica economica pot fi privite ca principale amenintari pentru evolutia pietei locale. Evident, temerea cvasipermanenta din ultimii ani, a corectiilor semnificative pe pietele externe va ramane activa insa, personal, cred ca astfel de corectii sunt putin probabile pana in a doua parte a anului urmator.
 
A doua parte a anului curent va aduce cateva clarificari mult asteptate. In primul rand vom avea o noua solutie financiara pentru asigurarea veniturilor din pensii. Pilonul 2 va suferi ajustari, acest lucru pare inevitabil, si va ramane de vazut ce anume vor propune si vota guvernantii.
Un alt punct de interes il reprezinta recenta adoptare a modificarii legii societatilor comerciale prin care devine posibila acordarea de dividende trimestriale. Probabil cativa din emitentii semnificativi ca si politica de dividend vor simti presiunea actionarilor de a actiona in acest sens. Va fi o miscare cu impact major asupra ciclicitatii evolutiei cursurilor de tranzactionare.
 
In al treilea rand piata locala va parcurge in semestrul al doilea un proces de adaptare la noua legislatie financiara europeana MIFID. De la inceputul anului urmator aceasta va fi complet functionala si pe piata locala. Va insemna costuri suplimentare de functionare, noi reguli si modificari cu impact asupra serviciilor prestate catre investitori.
 
Peisajul pietei bursiere in al doilea semestru nu este unul idilic, insa pastreaza oportunitati pentru investitori. Va fi o piata mai complicata ca de obicei, in care nu cred ca vom vedea un trend foarte bine conturat. La finalul anului avem sanse bune sa marcam un nou an pozitiv al pietei locale.

Autor: Alin Brendea
inchide