Editoriale

Informatii piata

Bursa la maxime anuale

Cel mai vechi indice al pietei romanesti - BET a atins in aceasta saptamana o valoare maxima pentru ultimii 5 ani, atingand un nivel nemaiatins din 2008. Este o stire care nu surprinde, piata romaneasca inscriindu-se intr-un trend de revenire a pietelor bursiere.

Cea mai buna forma a pietei bursiere din ultimii 5 ani survine pe fondul unei imbunatatiri a situatiei economice din zona euro si mai putin provocata de o evolutie pozitiva a economiei romanesti. Cel putin aparent. Insa, nu putem sa uitam ca piata bursiera romaneasca a fost un barometru fidel al evolutiilor economice autohtone la momentul declansari crizei economice in 2008. Pentru cei care au uitat, primele scaderi semnificative ale pietei bursiere s-au produs atunci cand optimismul era la maxime in economia romaneasca, iar clasa politica clama viitorul roz al Romaniei. Scaderile bursei erau privite, din pacate, de marea majoritate a factorilor decizionali din mediul economic si politic ca un accident ci nu ca un valoros semnal economic.

Acest maxim al pietei bursiere este imbucurator si prin prisma evenimentelor care il insotesc. Cea mai mare oferta publica din istoria pietei romanesti insotita de cea mai mare valoare tranzactionata intr-o sedinta. Cel mai prolific an prin prisma ofertelor publice derulate la BVB. Cresterea anuala a indicilor bursieri depaseste de 3-4 ori randamentul mediu al unui depozit bancar. Noua conducere executiva a BVB pare mai decisa si mai capabila ca niciodata sa determine acele schimbari prin care piata romaneasca sa depaseasca statutul de piata de frontiera. Un guvern care foloseste piata bursiera pentru a vinde participatiile detinute intr-un mod in care nici un alt guvern nu a mai facut-o, preferand transparenta si piata libera in detrimentul intelegerilor punctuale si opace.

Am enumerat mai sus cateva superlative care caracterizeaza piata bursiera in ultima perioada. Sunt evenimente imbucuratoare si care au impregnat o directie pozitiva fenomenului bursier. Insa, mai important pentru piata romaneasca este mediul economic in care evolueaza si care, oarecum insesizabil, a suferit modificari esentiale in acesti ultimi ani de criza.

Dobanzile scazute la minime absolute, lipsa de oportunitati investitionale, restructurarea greoaie dar, totusi, evidenta a societatilor de stat, apetitul in crestere pentru economisire sunt elementele care ofera o perspectiva cu adevarat pozitiva pietei bursiere. Pentru prima data de la reinfintarea acesteia, ea are sanse sa inceapa sa functioneze cu adevarat. Vorbesc de functionare si nu ma refer la cea institutionala ci la cea economica. In acest moment, mai mult ca niciodata, mecanismele bursiere care au consacrat aceasta institutie ca inima a sistemului economic capitalist, par sa fie setate corect si sa poate functiona si in economia romaneasca. Evident, in principal ma gandesc la functionarea mecanismului prin care bursa atrage resurse financiare disponibile spre afaceri profitabile. La fel de importanta este si calitatea pietei bursiere de a cultiva spiritul investitor, in detrimentul consumului excesiv sau calitatea de a dezvolta clasa de mijloc prin fructificarea superioara a capitalurilor disponibile.

Piata bursiera romaneasca pare sa fi depasit un punct de inflexiune. Un punct de inflexiune ce marcheaza un nou inceput, un inceput al unui nou ciclu pentru economia romaneasca.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
8 noiembire 2013


Autor: Alin Brendea
inchide