Editoriale

Informatii piata

Bursa pitoreasca


De departe putem afirma, ca unul dintre evenimentele importante ale acestui an bursier, a fost listarea Fondului Proprietatea. Ceea ce vreau sa aduc in discutie, nu este evolutia pretului si a modului cum este administrat acest fond, ci un litigiu asupra caruia s-a pronuntat Tribunalul Bucuresti. Litigiul se refera la AGEA din 6 septembrie 2010, cand s-a decis modificarea actului constitutiv al FP. Inca o data, se demonstreaza ca in Romania nu se poate face o treaba cap-coada fara vicii.

In principiu, este vorba de faptul ca modificarile propuse pentru adunarea generala nu au fost publicate in termenul legal. In emotia creata de aceasta stire, investitorii au reactionat derutati, in prima faza vanzand, pentru a se debarasa de acest risc nou aparut, urmat apoi de o cumparare sustinuta. Scenariile care se lansau odata cu aparitia acestei stiri, aveau in vedere posibilitatea ca Franklin Templeton sa nu mai poata fi administrator al fondului, ca urmare a faptului ca actul constitutiv initial prevedea ca si sistem de administrare un Consiliu de Supraveghere si un Directorat.

Fondul Proprietatea a venit cu un comunicat pe acest subiect, intr-o nota linistitoare, afirmand ca Administratorul nu considera decizia ca avand impact material asupra Fondului.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, dar astfel de sicane nu induc incredere investitorilor pe o piata si asa destul de firava si subtiata.

In plan extern, saptamana aceasta am avut o miscare importanta facuta Banca Centrala Europeana, printr-o oferta de fonduri, pe trei ani, de aproape 500 de miliarde de euro. Acestul lucru, s-a vazut imediat asupra cotatiei monedei europene dar si asupra leului. Cererea de fonduri a fost peste asteptarile reprezentantilor BCE dar si ale analistilor, care facusera estimari mai reduse cu privire la marimea subscrierilor. Aceasta operatiune a permis multor banci care se afla in tari cu probleme, sa se imprumute la costuri cu mult mai mici decat in mod normal. Sa reprezinte astfel de operatiuni o modalitate indirecta de finantare, in lipsa unor eurobonduri comune?

Prin astfel de operatiuni se ajunge la o dependenta tot mai mare a bancilor fata de BCE, situatie care poate deveni mai dificil de gestionat, cu posibile ingrijorari asupra stabilitatii financiare.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
23 decembrie 2011


Autor: Adrian Barbulescu
inchide